L’estiu de l’any 2023 ha estat el més càlid des que hi ha registres al planeta Terra, segons el programa Copernicus de la Unió Europea. En concret, a L’Hospitalet, a l’observatori meteorològic municipal, s’han registrat la mínima més alta de la història, al voltant dels 30 graus, i la màxima sobre els 40.

Des de l’any 2000 es ja força notori, segons ha explicat al programa Veïns el meteoròleg i responsable de Salut Ambiental de l’Ajuntament de la ciutat, José Luis Casanova, “es reflecteix l’augment de la temperatura a tots els observatoris. A L’Hospitalet, a principis d’aquest segle teníem una temperatura mitjana a l’estiu de 24 graus i ha anat pujant fins a arribar als 27 graus d’aquets estiu”.

Hi ha xifres concretes. El dia 23 d’agots va batre el rècord mundial de dia més càlid des que es tenen registres a tot el planeta. A la ciutat explica Casanova, “ la nit del 22 al 23 d’agost la mínima va ser arribar als 30 graus”. Aquets precisament és una altra dada rellevant , aquest estiu afegeix el meteoròleg “ durant totes les nits han estat tòrrides, és adir que s’han superat els 25 graus”.

Més enllà de l’evident esclafament globals, els meteoròlegs també expliquen que l’estiu del  2023 hagi estat excepcionalment calorós per d’altres fenòmens com “ l’activitat volcànica a l’Índic, el fenomen de El Niño i els incendis de Canadà”.

Pel que fa al futur immediat, José Luis Casanova ha dit  que “s’ha de treballar per posar en marxar mesures tant locals com  metropolitanes per adaptar-se i frenar el canvi climàtic. Com ara més llocs d’ombra, més verd, o reduir el consum de combustibles de carboni. S’ha de ser optimista i treballar tots conjuntament en aquesta línia.

Podeu veure l’entrevista del programa Veïns a José Luis Casanova