A finals de 2024 s’estima que l’Hospital de Bellvitge haurà tractat un centenar de pacients amb el derivat químic de la ketamina, utilitzada en anestèsia des de fa dècades. Els resultats de l’administració de l’esketamina als pacients amb depressió resistent són encoratjadors.

 De fet,   suposen una millora significativa en els pacients que porten molt de temps amb una descompensació greu de la malaltia i han fallat a multitud de tractaments previs. Mitjançant un esprai nasal, el pacient s’autoadministra el fàrmac, sempre a l’hospital i amb l’ajuda i supervisió de professionals mèdics i d’infermeria.

Es tracta d’un derivat de la ketamina, un compost químic utilitzat habitualment en anestèsia general, el qual s’ha demostrat genera canvis positius en el cervell amb depressió.

A més de la facilitat d’aplicació, la via intranasal evita el metabolisme hepàtic i l’absorció gastrointestinal. Això propicia un inici de l’acció antidepressiva més ràpida que amb els fàrmacs tradicionals.

Tot i els bons resultats,  el doctor Sergi López, especialista de la Unitat de Depressió Resistent de l’HUB, es mostra optimista, però considera “que cal ser prudent amb  els resultats, ja que encara no disposem de dades de l’evolució a més llarg termini, és a dir, a partir dels 6mesos o 1 any de tractament”.

L’OMS estima que hi pot haver més de 180 milions de persones al món que pateixen depressió. Això suposa que entre un 4% i un 5% de la població pateix o patirà algun episodi depressiu i un terç d’aquests no respondrà al tractament, sent el risc en les dones el doble que en els homes. A més, la depressió és la principal causa de discapacitat actualment.