L’acte central del Dia Internacional de les Dones a L’Hospitalet va tenir com a protagonistes les dones de la ciutat, tant les que van assistir a l’acte com les que van participar en el documental que es va projectar: “Dones admirables”.

El documental recull els testimonis de diverses dones que van participar en una taller del Programa Municipal de la Dona explicant com els havien influït altres dones, tant públiques com anònimes.

El documental l’han realitzat Aurora Antón i Sònia Pons, extreballadores de Televisió L’Hospitalet, que també van realitzar un documental a partir d’un altre taller l’any anterior. El documental del 2011, titulat ‘Dones Descalces: Tabús i Feminitat’, ha guanyat el premi Mila de Periodisme en la categoria d’audiovisual, que atorga l’Ajuntament de Lleida.

Durant l’acte central, que es va celebrar al Teatre Joventut, també es va realitzar una representació teatral sobre la maternitat d’Elna, una casa d’acollida a França on milers de dones republicanes exiliades embarassades van ser acollides.

El Dia de la Dona també va tenir caràcter reivindicatiu. Rosa Segarra, directora del CAID, del Centre d’Atenció a les Dones, va assenyalar que actualment les retallades, la situació de crisi i l’atur afecten als sectors més vulnerables, entre ells, les dones. “Es preveu una precarització de la feina i una feminització de la pobresa. A més cal afegir la pèrdua de drets, com sembla que passarà amb l’avortament”.

De la seva banda, l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, va destacar el treball de moltes dones que durant anys han lluitat per aconseguir la igualtat entre homes i dones en moments difícils. “Ara les llei reflecteixen aquesta igualtat. Però hem de continuar lluitant per aconseguir la igualtat real en tots els àmbits”.

Marín va dir que a la nostra ciutat es continua treballant amb programes especials per ajudar que els col•lectius de dones siguin forts per defensar els seus drets.