La Fundació privada d‘Avismón celebra cada any l’arribada de la primavera amb un dinar de germanor, amb l’objectiu d’enfortir els vincles entre usuaris i voluntaris.

Entre els prop d’un centenar de comensals és troba l’Angelie Román, una de les voluntàries més joves que ha vingut a conèixer la Maria; una dona que viu sola amb qui, a partir d’ara, compartiran dues hores setmanals.

“Estic entusiasmada i nerviosa alhora. He començat a conversar amb la Maria i ja ens hem adonat que ambdues compartim l’amor pels animals. Ara espero que puguem quedar els dijous per compartir una tarda d’amigues“, explica l’Angelie mentre els cambrers comencen a servir els primers plats.

Al restaurant Diversus, del Districte Econòmic, és constant el degoteig de persones grans que arriben acompanyades pels voluntaris. Alguns s’han conegut tan sols una estona abans de sortir de casa.

És el cas de la Maribel, una voluntària amb més experiència que visita regularment persones grans que viuen soles. Al seu costat es troba asseguda la Manuela, de 104 anys. Avui ha pogut assistir al dinar gràcies a la voluntària: “He tingut molta sort de poder venir, perquè jo sola no hauria pogut”.

Per formar part de l’equip de voluntaris només fa falta temps i compromís. L’Aurora Padilla, directora d’Avismón, explica que l’acompanyament és la base de la fundació i que “es pot fer tant telefònicament, fent trucades periòdiques als usuaris inscrits, com presencialment, visitant-los a casa seva per conversar o ajudar-los a fer alguna gestió”.

El Josep Antón Pérez, un voluntari amb 18 anys d’experiència, s’encarrega, a més, de formar als col·laboradors. En les sessions els explica que “s’ha de ser pacient per poder observar canvis en la salut mental i estat d’ànim de les persones que viuen soles”.

D’altra banda, es considera que “el que més necessiten és un espai on expressar-se. Llavors els baixa l’angoixa i relativitzen les malalties que pateixen”, ha afegit el voluntari.

A L’Hospitalet hi ha 26 persones que viuen en situació de solitud no desitjada que compten amb aquest acompanyament setmanal per part dels voluntaris d’Avismón. I en el conjunt de l’Àrea de Barcelona, ja són prop d’un miler els que han acudit derivats del Centre d’Atenció Primària o de Serveis Socials.