La Guàrdia Civil, en una operació conjunta amb la Policia Nacional anomenada “House-Silex-Tetendit”, ha desarticulat una organització criminal que operava a nivell nacional especialitzada en estafes mitjançant el mètode de SIM swapping.
Els membres de l’organització van fer transferències bancàries fraudulentes per un valor de 429.000 euros i van usurpar la identitat d’almenys 100 persones.
Durant l’operació han estat detingudes 16 persones a les províncies de Barcelona i Tarragona, quatre persones més a Suïssa gràcies a la col·laboració de les autoritats del país.
L’operació, que va arrencar el desembre de 2021, es va centrar en la investigació de diverses persones vinculades a l’organització juvenil Trinitaris, principalment a les províncies de Barcelona i Tarragona.
Les primeres indagacions van revelar que els detinguts obtenien grans sumes de diners mitjançant estafes informàtiques, que posteriorment transferien membres de l’organització assentats a Suïssa. Gràcies a la coordinació entre la Guàrdia Civil i Policia Nacional, es van identificar fins a 30 víctimes, les dades personals i bancàries de les quals van ser obtingudes a través de codi maliciós instal·lat als seus equips informàtics.
Els detinguts feien portabilitats no consentides de línies telefòniques, obtenint així noves targetes SIM que controlaven. D’aquesta manera, interceptaven les comunicacions bancàries de les víctimes i accedien als fons mitjançant els codis de verificació bancària enviats per SMS.
Què és el SIM Swapping?
El SIM Swapping és una tècnica de frau on els delinqüents aconsegueixen duplicar la targeta SIM de la víctima per controlar la seva línia telefònica. Això permet interceptar missatges i trucades, especialment els codis de verificació que les entitats bancàries envien als seus clients per confirmar transaccions. Amb accés a aquests codis, els estafadors poden suplantar la identitat de la víctima i fer transaccions fraudulentes, buidant els seus comptes bancaris.