L’Espai Llavors ha presentat el còmic biogràfic Rara Avis. Aquesta novel·la gràfica, escrita per l’hospitalenc Raúl Deamo, fa un recorregut per la vida del primatòleg Jordi Sabater Pi, que és conegut per haver descobert el Floquet de Neu i ser el primer científic en observar la capacitat dels ximpanzés d’utilitzar eines.

Jordi Sabater Pi va ser molt més que el descobridor del Floquet de Neu. Científic autodidacta, va passar 30 anys de la seva vida a la selva africana. Allí va estar en contacte amb la tribu Fang i es va dedicar a observar el comportament dels animals, molt especialment dels primats.

Una biografia farcida d’exotisme i aventures que va inspirar Raúl Deamo a escriure el guió del còmic. “Vaig conèixer en persona en Jordi Sabater Pi un any abans que morís, i la seva història em va cridar molt l’atenció. Ell va marxar d’una Barcelona de postguerra sumida en la misèria i va anar a la Guinea Espanyola a buscar una nova oportunitat. Estava fascinat per l’Àfrica i era una persona molt observadora, i va enfocar la seva curiositat cap a les espècies animals”.

La novel·la gràfica vol reivindicar el llegat científic d’aquest primatòleg català, que sovint es recorda només per la seva trobada amb el famós goril·la albí.

En aquest sentit, Deamo recorda que “va ser un fet molt mediàtic que va eclipsar els altres descobriments de Jordi Sabater Pi. Ell sempre deia que en tenia un de molt més important: va descobrir que els ximpanzés podien fabricar eines, en concret utilitzaven bastons per caçar tèrmits dels nius”.

Les il·lustracions de Tyto Alba, fetes amb aquarel·la, es combinen amb fotografies i amb alguns dels dibuixos que el propi Sabater Pi va fer dels animals que observava.

“Ell feia dibuix científic i dibuixava molt bé. Es diferencia molt del meu estil perquè jo faig dibuix de còmic, i crec que estèticament aquesta barreja queda bé. Juguem amb diversos elements, també amb fotografies”, explica Alba.

Recentment, s’ha commemorat el centenari del naixement de Jordi Sabater Pi.