En el marc dels actes del 8-M, més d’un centenar de dones han participat a la marxa nocturna organitzada per la xarxa veïnal Vaga Feminista de L’Hospitalet, formada per ciutadanes i una quinzena d’entitats. Amb el lema “la cultura popular té nom de dona”, la manifestació ha recorregut els carrers de Les Planes i Sant Josep.

Una mobilització amb caràcter festiu que ha comptat amb l’actuació i lluïment de foc de les tabaleres i diablesses de la colla de Bellvitge i de Kabra, així com amb una ballada per part de la colla gegantera del Drac d’Or.

I és que enguany la marxa feminista s’ha centrar en el rol de les dones dins la cultura popular. Núria Corral, diablessa de Bellvitge, explica que “a Catalunya encara hi ha colles de diables que no accepten dones i això és una aberració. Les dones tampoc tenim representació en llocs de direcció i de cap de colla i ho volem reivindicar”.

En la mateixa línia, Rosa Corral Martí, tabalera d’Amalvígia-Grup de Dones de Bellvitge, demana que “les diablesses puguin petar, que les dones puguin ser portadores dels gegants. En la cultura tradicional també és important que s’hi reflecteixin les dones”.

La reivindicació passa també pel dret a gaudir de manera segura de les festes i de l’espai públic a les nits. Un missatge que ha quedat plasmat en un mural que Vaga Feminista de L’Hospitalet ha pintat a l’entorn del parc de la Serp, on s’ha fet lectura del manifest.

Entre d’altres qüestions, el text condemna les violències masclistes i demana que es mantingui el consentiment al centre de la llei del només sí és sí.

El manifest també reivindica els drets socials i laborals de les treballadores, especialment en àmbits com les cures i la llar, així com un sistema de pensions que no discrimini les dones.

Per això reclamen trencar un sistema social basat en el cishetero patriarcat i la importància d’una coeducació feminista i sexoafectiva amb perspectiva de gènere.

En aquest sentit, Leyre Aguilar Bertran, del Grup de Dones Justa Goicoechea, assegura que “cal que des de petits s’eduqui en la igualtat i el feminisme per crear una societat igualitària des del dia zero. En el tema laboral cal trencar el sostre de vidre amb igualtat a tots els càrrecs i sous”.

Vaga Feminista fa una crida a participar a la manifestació del 8-M a la plaça Universitat de Barcelona.