La transformació digital és una qüestió que de mica en mica s’ha introduït en tots els àmbits de la vida, i ho fa per quedar-s’hi. El món de l’educació no és una excepció i tant docents com alumnat es troben amb la necessitat d’assolir noves eines i estratègies per incorporar la tecnologia a les aules. La jornada ‘Innovació i benestar a l’aula”, celebrada aquest dilluns a l’auditori de Planeta Formació, organitzada per aquesta entitat i per la Fundació Princesa de Girona, ha volgut posar llum sobre la qüestió.
La sessió ha tingut com a objectiu explorar noves metodologies que ajudin el professorat a motivar i involucrar al seu alumnat en l’era digital. Hi han participat referents en el món de l’educació digital que han impartit una sèrie de xerrades i tallers pràctics a més d’un centenar de docents assistents sobre com introduir la tecnologia a l’aula.
Segons la professora de la Universidad Camilo José Cela de Madrid i especialista en educació digital en infants i adolescents, Laura Cuesta, “les tecnologies s’han d’implementar de forma complementària” i no han de ser substitutives de les eines pedagògiques convencionals: “Els docents hauran de continuar fent servir, de la mateixa manera que utilitzin la realitat augmentada o la programació, els quaderns, les fitxes de lectura, els llibres en paper… “, ha subratllat.
Són tendència la IA, la realitat virtual i el pensament computacional
Per a ella, les eines pedagògiques “tant analògiques com digitals” han de servir d’ajuda als docents a l’hora de preparar les noves generacions “per convertir-se en ciutadans digitals”. Alguns d’aquests recursos que s’han presentat amb més força han estat la intel·ligència artificial en tots els seus vessants, la realitat augmentada virtual i mixta i la base de la programació i la robòtica, el pensament computacional.
Pel que fa a aquesta última eina, la mestra de primària i creadora de contingut a Youtube sobre educació coneguda com a Susi Profe, considera que es tracta d’una competència “clau” de cara al futur: “L’era digital és aquí i, de la mateixa manera que fa uns anys era analfabet aquell que no sabia llegir o escriure, penso que serà analfabet aquell que no sàpiga sobre pensament computacional, d’algun tipus de llenguatge de programació o com funcionen les seves bases”, ha afirmat.
En aquest sentit, el director general d’Aulaplaneta Roberto de Dalmases ha assegurat que “els alumnes que tenim avui en dia hauran de fer front d’aquí a uns anys a uns reptes que no coneixem, però sí que sabem que seran digitals”. Així al llarg de la sessió, organitzada per Aulaplaneta, Code.org i la Fundació Princesa de Girona, s’han mostrat diferents recursos, aplicacions i plataformes. Entre d’altres, han destacat Edunexis, Amazon Future Engineer o Apolo Kids de cara a mostrar als cossos docents com implementar la tecnologia a l’aula per tal que sigui una eina de transformació pedagògica.