L’Hospitalet és la ciutat de l’àrea metropolitana amb un índex de victimització més alt, segons una enquesta de l’Area Metropolitana de Barcelona. Les dades indiquen que el 30% dels hospitalencs s’han sentit víctimes d’almenys un delicte durant el 2023. L’Hospitalet encapçala el llistat per davant de Barcelona (29,8%) i Badalona (27,3%).
A l’estudi, a més, consta que la proporció de víctimes és més elevada entre la població que viu a les ciutats més grans. Tot i això, només s’han recollit dades individualitzades dels municipis de més de 75.000 habitants.
Pel que fa al tipus de delicte, els més habituals a L’Hospitalet són els relatius a seguretat personal sense violència, com els robatoris de la bossa o cartera, que arriben al 21,9%. En segon lloc, hi ha els delictes al vehicle (9%) i en tercera posició els delictes al domicili habitual (3,7%).
Una víctima d’un robatori explica el seu testimoni: “Abans sortia a les 8 o 9 del vespre a fer qualsevol comanda. Ara soc una persona gran i a aquestes hores, el que quedi per fer es queda així, perquè no m’atreveixo a sortir. Em van prendre una cadena d’una estravada, em van llençar a terra i em van fer molt mal”, recorda.
D’altra banda, un veí reconeix que ha vist “un augment significatiu de furts, delictes menors, grafitis…” i que “la seguretat a la ciutat podria ser millorable”.
Per la seva part, una jove de la ciutat remarca que sempre ha notat la manca de seguretat: “Sí que percebo que hi ha inseguretat, però no veig que hi hagi diferència respecte a fa cinc anys. Sempre m’he sentit insegura a la nit“, comenta.
Dins del pla de mandat fins al 2027 l’AMB té previst crear un sistema integral de seguretat metropolitana per lluitar contra els efectes de la desigualtat, la segregació urbana i la degradació dels espais públics metropolitans, així com contra la percepció d’inseguretat personal que tot això comporta. El primer pas serà posar en marxa un servei públic d’innovació comunitària.