L’actual context de sequera ha obligat a buscar diferents recursos que fessin la situació més sostenible. Un dels que més ha evolucionat en els darrers temps és l’aigua regenerada, que a 2022 va significar el 25% del consum de l’àrea metropolitana.

L’Hospitalet, en concret, fa servir aigua regenerada de l’EDAR del Prat de Llobregat. Es tracta d’una aigua que en un primer moment és residual però que passa per diferents fases per tal de poder tenir “una nova vida”, com explica Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona. Prové sempre d’una depuradora i a partir d’aquí entra en el circuit de les plantes regeneradores, que inclouen tractaments terciaris de filtració i de desinfecció.

Aquest procés aconsegueix una aigua “amb totes les garanties” i que ja es pot fer servir per a diferents usos, com industrials, urbans, agrícoles, recreatius i ambientals. Però és que, a més, bona part d’aquesta aigua s’envia a l’altura de Molins de Rei per tornar a abocar-la al riu i que, un cop passi per la potabilitzadora, torni a ser aigua 100% potable.

“El més important és saber que actualment tenim una situació molt complicada i que necessitem noves solucions. L’aigua regenerada és una d’aquestes solucions amb la qual treballem dia a dia per fer-la real”, explica Felipe Campos.

Aquest 25% de consum és equivalent a 50 hectòmetres cúbics d’aigua regenerada, o el que és el mateix, 11.000 piscines olímpiques o les necessitats d’aproximadament 1.200.000 persones. Es calcula que amb 180 hectòmetres, es podria abastir a tota l’àrea metropolitana.

“Aquesta sequera no és una cosa puntual, es repetirà i per això necessitem millors infraestructures, inversions i treballar per garantir que l’aigua arribi a totes les cases de la regió metropolitana”, explica Campos.

Un dels projectes en els quals es treballa, per exemple, està dins els fons Next Generation i pretén arribar a aquesta capacitat de 180 hectòmetres cúbics, cosa que garantiria el subministrament d’aigua independentment de la situació climatològica.

La sequera també  es notarà a les butxaques dels ciutadans. L’empresa pública Aigua Ter-Llobregat (ATL), que abasteix d’aigua potable a 116 municipis de 10 comarques de l’àrea de Barcelona, ha anunciat que apujarà un 30% la tarifa a partir del gener després de sis anys de tarifes congeladesDe mitjana, el metre cúbic passarà de 0,74 euros a 0,99 euros. A nivell domèstic, el més probable és que acabi comportant un encariment del rebut aproximat d’1 euro per persona i mes

L’increment afectarà gairebé cinc milions i mig de persones dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i altres poblacions del Vallès, el Maresme, la Selva, el Garraf, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Solsonès.