L’associació de persones aturades de més de 45 anys, Assat 50, ha celebrat els seus 11 anys d’història al Centre Cultural Collblanc-la Torrassa. Un acte on s’ha posat en valor l’experiència que les persones de més edat aporten al mercat laboral i les dificultats que han de fer front a l’hora de ser contractades.

La presidenta d’Assat 50 assegura que “cal posar en valor l’experiència dels treballadors de més edat, però que això no ens fa entrar en competició amb els joves que s’afegeixen al mercat laboral”.

L’entitat neix com a resposta a la crisi del 2008, moment en què molts treballadors sèniors es van veure sense feina i sense possibilitats de trobar-ne. A l’acte, s’han escoltat testimonis d’algunes de les 920 persones que, des de llavors, han aconseguit feina gràcies a la implicació d’Assat 50.

L’Elisabet Montilla va arribar a L’Hospitalet des de Veneçuela fa dos anys i explica que la seva edat va ser un impediment a l’hora de trobar feina al seu sector. “No hi havia manera i llavors va ser quan vaig conèixer Assat 50, on em van aconsellar i acompanyar”, explica i afegeix satisfeta que “ara estic treballant i m’encanta”.

A la celebració es va escenificar una breu obra teatral per mostrar les dificultats dels processos de selecció: infinites aplicacions a portals de feina online, entrevistes que acaben amb un fred “ja li trucarem” i opcions cada cop més reduïdes.

Inés Chaparro ha participat en aquesta representació. Membre de l’Assat 50 des de fa nou anys, les seves aficions són el teatre i el disseny, camins que no havia pogut explorar abans. Ara, però, es presenta l’oportunitat. “Estar a l’Assat 50 m’ho ha permès”, diu.

També es van escoltar els parlaments de la regidora del districte Collblanc-Torrassa, Olga Gómez, el Secretari de Treball, Enric Vinaixa, i el psicòleg Antoni Bolinches, que ha explicat com abordar emocionalment el fet de quedar-se sense feina i els seus efectes en l’autoestima.

L’any 2023, Catalunya va tancar amb 201.745 aturats més grans de 45 anys, que representen un 58,75% del total, segons xifres del SEPE. Al conjunt de l’Estat, els números són semblants: dels 2.707.456 d’aturats total, 1.553.367 tenien més de 45 anys.