El Museu de L’Hospitalet ha incorporat unes monedes històriques que formen part d’una de les troballes arqueològiques més importants dels últims anys a la ciutat. Es tracta d’un total de 620 divises d’entre 1777 i 1934 descobertes durant la intervenció d’OdC Arqueologia i Patrimoni al recinte de Fira de Barcelona Gran Via mentre es construïa el nou Pavelló Zero.
L’àrea excavada, situada al jaciment de ‘La Marina de L’Hospitalet’, va fer sorgir les restes de l’antiga masia del segle XIX de Can Pixa i són una fita en l’arqueologia a la ciutat: “En un tresoret no s’ha trobat mai, és el primer que es troba. Algun cop s’havia descobert una moneda sola en excavacions, però es podria dir que és la troballa més gran que s’ha fet mai“, explica Josep Maria Solias, cap de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de l’Hospitalet.
De Lluís XVI de França a la Segona República
Entre els artefactes hi ha joies com una moneda francesa del regnat de Lluís XVI, italianes de l’època de Víctor Manuel II fins a la Segona República espanyola. Les monedes les va deixar la família a la masia probablement fugint en dies de l’inici de la Guerra Civil: “Segurament era el que tenien a aquesta masia per guardar per algun tipus d’imprevist”, destaca Solias.
Els especialistes d’arqueologia han sotmès les monedes a neteja amb ultrasons per preparar-les i exposar-les. Prèviament, hauran de treballar en la restauració per evitar que es degradin.