Aquest diumenge, es commemora Dia Internacional de la Dona, L’Hospitalet ja està a punt per celebrar-ho enguany sota el lema “Juntes, empoderem el present”, amb un programa que compta amb una cinquantena d’activitats reivindicatives, festives i per a la reflexió, que organitza l’Ajuntament -per mitjà del Centre d’Atenció i Informació a la Dona (CAID)-, amb la col·laboració dels grups de dones de la ciutat i de diferents entitats ciutadanes.

Tot i que molts han estat els avenços aconseguits en els darrers anys en el nostre país gràcies a la lluita feminista, com ara el pacte d’estat contra la violència de gènere, els plans d’igualtat obligatoris per a empreses, l’equiparació progressiva del permís de paternitat i maternitat, l’accés gratuït a productes menstruals i baixa laboral per dolor menstrual o la Llei de Paritat), entre altres. Encara hi ha molts sectors de la societat i en el món laboral molt masculinitzat. Alguns exemples els trobem als cossos de seguretat a tot l’estat espanyol on el percentatge d’homes és del 85,5% i el de dones, el  14,2%; o en els transports, on per exemple el conductor d’autobús suposen un 90.8% d’homes i un 9,2% de dones.

Precisament al programa Primer2a hem palat amb tres dones que hi treballen. Són Anna López-Ojeda, Cap Unitat Cirurgia Plàstica i Reparadora HUB, Natalia Montenegro, conductora autobusos Moventis, Àngels Rodríguez, bombera de L’Hospitalet.

L’Àngels Rodríguez fa tot just 4 anys que és bombera al Parc de L’Hospitalet on hi treballa des de fa po ,més d’un any mig.  Explica que “suposo que al principi em  veien diferents però ara ja sóc una més. Hi estic molt bé i ens cuidem”.

L’Anna López Ojeda és Cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Hospital de Bellvitge i ha fet el màster de lideratge femení d’organitzacions sanitàries de l’ICS. Segons afirma “a les cúpules directives ja comença a haver més dones però encara és un món d’homes. S’ha avançat molt i ja he vist un canvi important”.

La Natalia Montenegro és conductora autobús de Moventis. Tot i que va començar fa 6 anys a Monbus, l’empresa que la va acomiadar quan es va quedar embarassada. Explica que “cada dia escolto comentaris per ser dona. L’autobús que jo condueixo és molt gran i em trobo en moltes situacions que em mirem malament perquè sóc dona. Jo estic encantada amb els meus companys, però en moltes ocasions t’adones que és una feina d’homes”.

Totes elles han reiterat l’important que és que actualment les nenes puguin tenir referents femenins a totes les professions per tal que puguin escollir a què es volen dedicar.