Els residents d’un bloc de pisos del carrer Pins, al barri de les Planes, que van ser desallotjades el mes d’agost per perill d’enfonsament de l’edifici contiuen demanant solucions a l’administració i asseguren que se senten abandonats. El passat mes d’octubre van assistir al Ple municipal per denunciar la situació en la que es troben. Des de l’equip de govern asseguren que continuen amb l’acompanyament de les famílies afectades.

Aquell 7 d’agost a la nit, pel Kamal Dahnoun suposa l’inici del seu malson. Va ser desallotjat d’urgència amb altres famílies pel risc d’esfondrament de l’edifici on vivia, al carrer Pins 8, segons recollia l’informe de Bombers i de l’arquitecte municipal.

Des d’aleshores, han passat 3 mesos i el Kamal i la seva família no han pogut tornar al pis on estaven de llogaters. Viuen de forma temporal a una pensió a Barcelona i cada dia venen a la Florida. “Volem tornar a les nostres cases. Ens van dir que només s’hauria d’apuntalar per entrar a les cases i ara resulta que no, que s’han de reparar” explica el Kamal. “L’Ajuntament no respon, els propietaris que són bancs no responen i ningú respon”.

En pitjor situació es troben l’Adelín Fernández i l’Enriqueta Amaya. Fa dos mesos que viuen al carrer perquè no tenen a on anar. Són propietaris d’un pis que van comprar a l’edifici desallotjat just un mes abans que es precintés pel seu mal estat. “Jo no sabia el problema que tenia la casa. Per això volem que ens donin una solució” demana l’Adelín. “Estem vivint al carrer amb una manta. No tenim cap solució de l’assistenta” es lamenta l’Enriqueta.

Tots dos van assistir al Ple municipal d’octubre per denunciar la seva situació acompanyats de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Florida i del Sindicat de l’Habitatge Socialista de L’Hospitalet, unes entitats que demanen més implicació del consistori.

“Portem des de l’agost intentant parlar amb els responsables de Serveis Socials, de Regidoria, com de diferents àmbits de l’administració” explica la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Florida, Julia Portal, “i no ens donen ni resposta ni solució. Algunes veïnes viuen a Barcelona i han de venir cada dia a la Florida per portar als nens a l’escola, altres viuen al carrer, altres viuen a casa de familiars i amics. Es mereixen una casa digna“.

Des del Sindicat d’Habitatges Socialista de L’Hospitalet, diuen que el fet que una gran part dels propietaris dels pisos siguin de bancs i fons d’inversió ha dificultat el manteniment de l’edifici. “L’estat de l’edifici és deplorable perquè els bancs no es fan càrrec d’un manteniment adequat. Com ells van cobrant les rendes no els importa” afegeix el Magí Chavarrías, membre del sindicat

L’actuació de l’Ajuntament després de l’anunci de risc d’esfondrament

Des de l’equip de govern afirmen que es troben al costat dels veïns des del primer dia, quan van decretar l’emergència per així atendre millor les necessitats bàsiques de les 45 persones afectades. Es va crear una partida per cobrir allotjament, alimentació i trasllats però sense una xifra de diners concreta com es fa amb els casos d’emergències.

Des de l’Ajuntament, el Servei d’Emergències Socials va atendre en aquell moment a 12 nuclis familiars (19 adults i 7 menors) i d’aquestes van ser allotjades durant uns dies al Centre d’Estada Limitada Els Alps unes 13 persones, 4 d’elles menors.

Ara, un cop tancada l’emergència, continuen amb l’acompanyament de les famílies afectades mitjançant l’assessorament de Serveis Socials i l’OMIC. “De fet, sabem que aquests serveis d’assessorament funcionen perquè en aquest mes i mig o dos mesos aquests veïns i veïnes han estat assessorats per un referent d’assitència social i l’OMIC els ha acompanyat a fer els tràmits corresponents als bancs i a les assegurances” explica la tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, Laura García Manota que afegeix “els serveis han funcionat”.

Així, segons dades de l’Ajuntament, d’aquests 12 nuclis familiars atesos 8 estan en seguiment i 4 no s’han presentat a entrevistes i no han tornat. D’aquests 8 en seguiment:

  • 3 tenen assegurança que cobreix allotjament
  • 2 tenen alternativa d’allotjament
  • 1 no hi era per ingrés hospitalari i té una filla que s’encarrega.
  • 1 està encara actualment a una pensió a l’espera que l’Agència de l’Habitatge els trobi un altre pis.
  • 1 se’ls ofereix l’entrada a la Residencia d’Estada Limitada Els Alps i van haver de sortir del centre per incompliment de les normes de convivència.

Des de l’OMIC recomanen que en el cas dels propietaris amb hipoteca han de tenir assegurança i han de fer el tràmit amb el banc per cobrar-la. En el cas dels llogaters, també poden tenir assegurança però no és habitual. Per aquests llogaters, l’Ajuntament recomana no pagar el lloguer, perquè ja no reben el servei pel qual paguen i s’ha de contactar amb el propietari per rescindir el contracte.

L’Ajuntament també ha facilitat el contacte d’arquitectes experts en aquests casos i els tècnics municipals segueixen el cas i es troben en contacte amb l’administrador de finques per assessorar-los. Tot i això, la tinenta d’alcaldia deixa clar que “l’Ajuntament no pot rehabilitar l’edifici perquè és una propietat privada” detalla García Manota.

Pel que fa a poder accedir de nou a l’edifici, l’Ajuntament ha ofert que es pugui entrar novament als habitatges per recollir roba o altres elements davant la baixada de temperatures per l’hivern. Es farà amb la supervisió de la Guàrdia Urbana per qüestions de seguretat i hauran de posar-se amb contacte amb l’administrador de la finca.