Les entitats de foc i de cultura popular de la ciutat estan de celebració. I és que el Centre de producció de la cultura tradicional i popular. Tro, compleix un quart de segle d’història, amb ganes de continuar encenent la flama pels carrers de L’Hospitalet.

Mostra d’això ha estat la jornada d’aquest dissabte que ha aplegat 25 entitats relacionades amb el bestiari, l’imaginari popular, les entitats de foc i els diables provinents de diversos punts dels Països Catalans i el País Basc: “Tota la gent que som aquí ens estimem la tradició i el foc i això explica com hem pogut arribar a aquesta xifra de 25 anys” explica Txesco, president de Tro.

La jornada ha començat als voltants de l’Ermita de Bellvitge, on s’hi ha fet una recreació de les noces de Ramón Berenguer i Peronella d’Aragó. És un esdeveniment del segle XII, molt lligat a la història dels diables i els correfocs. Ionaui Ramírez, un dels actors que ha recreat la escena, remarca que “existeixen texts del 1150, que confirmen que en aquestes noces ja hi van aparèixer els diables com a celebració popular”.

El plat fort de la jornada ha arribat amb la cercavila i el correfoc de les diferents colles, que han desfilat des de la mateixa ermita fins a l’Avinguda Carrilet, on han acabat travessant la Porta de l’Infern.

Les colles de diables de L’Hospitalet, ja esperen amb ganes les festes de primavera, per poder sortir al carrer amb el bestiari popular i celebrar les nits de foc.