Els prop de 700 pacients de diabetis 1, que són atesos a l’Hospital de Bellvitge, controlen de manera contínua el seu nivell de glucosa amb un sensor i una app al mòbil. Un canvi que, a banda d’evitar les contínues punxades als dits, dona més informació als sanitaris per ajustar el tractament de la malaltia.
Quatre anys després de l’inici de la implantació, el Servei d’Endocrinologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha completat la col·locació de sensors de monitoratge continu de glucosa a tots els pacients de diabetis tipus 1 que té diagnosticats.
El dispositiu, de dimensions similars a una moneda de 2 euros, es col·loca en el braç i permet que el pacient conegui els seus nivells de glucosa tantes vegades com vulgui al dia aproximant el mòbil al sensor.
La Cristina Mollá, va ser diagnosticada de diabetis fa 18 anys i des de fa 3 ja utilitza aquest dispositiu. “Normalment, faig la lectura abans i després dels àpats i abans d’anar a dormir. Sobretot per veure la tendència. M’ho miro unes dotze vegades al dia i m’estalvio totes aquestes punxades que m’han deixat els dits marcats després de tants anys”, ha explicat.
Tots els pacients van aprendre a col·locar-se el dispositiu i a fer la lectura de les alarmes gràcies a la formació d’un equip d’infermeres educadores. “Amb aquest sensor hem passat de tenir una fotografia a un vídeo complet de tot el que passa en un dia. Llavors és molt més fàcil ajustar el tractament i el seu control metabòlic per reduït l’impacte dels possibles desequilibris”, ha afegit la Marta Campos, una de les formadores en diabetis.
Cada vegada que el pacient passa el seu mòbil amb l’app veu quin nivell té de glucosa en el moment, però també l‘evolució que ha fet al llarg del dia. Totes aquestes dades també les pot visualitzar l’endocrí des d’una plataforma web per valorar-les sense que el pacient hagi d’anar presencialment a la consulta.
El sensor és finançat des de l’any 2018 pel CatSalut i l’hospital els fa arribar directament al domicili dels pacients cada 3 mesos, ja que s’ha de canviar cada 15 dies.
Segons ha explicat el cap de servei d’endocrinologia, Manuel Pérez, “ara el següent pas és estendre aquesta prestació a pacients molt més prevalents, que són les diabetis tipus 2. Alguns d’ells necessiten una insulina amb pautes complexes i això els facilitarà el seguiment”.