Torre Barrina ha inaugurat l’exposició “Enciclopèdia de dones STEAM”, una mostra dels continguts dels primers volums d’aquesta obra, encara inèdita, que reuneix professionals femenines rellevants en l’àmbit científic. S’emmarca dins les activitats amb motiu del 10è aniversari de l’equipament i es podrà visitar durant tot el mes d’abril.  

L’exposició reuneix dinou dones científiques rellevants en els seus àmbits respectius de les STEAM. Cada panell mostra un retrat il•lustrat de la protagonista amb una explicació de les seves publicacions, patents i descobriments. Les protagonistes d’aquesta exposició són les ambaixadores d’un col•lectiu molt nombrós d’investigadores científiques, inventores, creadores i pensadores amb perfils de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

La Gemma Marfany, catedràtica de genètica a la Universitat de Barcelona, és una de les protagonistes de l’exposició “Enciclopèdia de Dones Steam”. Segons ha explicat “em fa molta il·lusió aquesta exposició perquè trobo referents meus, companyes amb les que he compartit idees i processos innovadors i fins i tot alumnes meves. Això es magnífic perquè és un fil intel·lectual que ens uneix a totes”.

Aquesta exposició és un petit recull de les més de 100 dones que surten en els dos primers volums de la primera enciclopèdia de dones STEAM, creada per la il·lustradora i divulgadora científica Sandra Uve i la professora Núria Salan. L’objectiu d’aquesta iniciativa, és visibilitzar les contribucions de les dones a la ciència i la tecnologia i reivindicar el seu talent.

Sandra Uve, ha assenyalat que “els llibres que els nens i nenes tenen a les escoles veuen un 99% de noms de homes i un 1% de noms de dones. L’objectiu es que aquesta enciclopèdia de dones STEAM que hem fet perquè arribi a les escoles, cobreixi equitativament aquesta part històrica que no esta coberta en el material curricular. I que les nenes i els nens creixin amb la certesa de que la història esta escrita per dones i homes”.

Més endavant, al voltant de l’exposició, s’organitzaran dues visites guiades: el 18 i 25 d’abril, amb escoles i instituts, respectivament. Així mateix, en el marc de les Festes de Primavera de L’Hospitalet es duran a terme visites lliures, amb inscripció prèvia, el 20 i 21 d’abril, de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores.

L’enciclopèdia serà un document viu que anirà incorporant nous noms i noves històries de dones rellevants. A tall d’exemple, entre les nombroses dones STEAM trobem Alicia Casals Gelpí, experta en robòtica aplicada a la medicina; Elisabet Prats Alfonso, doctora en química, creadora d’un dispositiu que “permet mapejar àrees del cervell amb un rang de freqüència més ampli”, i Josefina Castellví Piulachs, especialitzada en microbiologia marina i que ha participat en trenta-sis campanyes oceanogràfiques, entre les quals les expedicions internacionals a l’Antàrtida que va dirigir entre 1986 i 1994.