La Guàrdia Urbana i diferents àrees municipals, en col•laboració amb els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional, tornen a posar en marxa aquest estiu el pla d’actuació integral UNTOS. Es tracta d’un pla de xoc, vigent de l’1 de juliol al 17 de setembre, que s’insereix en l’Aliança per la Convivència i que té per objectiu millorar el nivell de convivència i seguretat a la ciutat.

Les actuacions del pla especial se centren en la lluita contra l’incivisme i la inseguretat en set espais de L’Hospitalet que mereixen una atenció especial: els Blocs de la Florida, l’avinguda de Severo Ochoa, la plaça d’Eivissa, la plaça de la Llibertat, la plaça Espanyola, el parc de les Planes i la plaça de Puig i Gairalt.

Es tracta d’un dispositiu municipal de caràcter transversal en el qual participen la Guàrdia Urbana —en col•laboració amb la resta de cossos policials que operen a la ciutat— i els serveis de Convivència, Via Pública, Neteja Urbana, Activitats i Sancions.

L’objectiu és garantir la convivència veïnal en una època amb un ús més intensiu de l’espai públic, actuant sobre les activitats que generen més queixes ciutadanes per molèsties originades a la via pública i als establiments. Alhora, es vol reduir la sensació d’impunitat que generen els actes incívics i els fets delictius aplicant tolerància zero en aquests tipus d’infraccions.

El pla inclou patrullatges i punts de control policials, inspeccions en establiments i vetlladors, control d’horaris de tancament i intervencions cautelars, entre altres actuacions. Paral•lelament, es duran a terme accions de dinamització de places amb activitats cíviques i lúdiques, de conciliació comunitària i de neteja d’espais, entre d’altres.

A l’espai públic, les actuacions se centraran en places, accessos, estacionaments i terrasses, mentre que els establiments objecte de més control seran els bars, locutoris, autoserveis d’alimentació i perruqueries. Estan previstos dispositius cada nit als Blocs de la Florida i els caps de setmana a l’avinguda de Severo Ochoa.

L’estiu passat, el pla d’actuació integral UNTOS, va atendre 715 requeriments ciutadans, que signifiquen una reducció d’incidències del 45,7% respecte a les 1.316 queixes de l’any 2021. També es van efectuar 1.162 controls estàtics per part dels cossos policials i 137 inspeccions a locals que van derivat en 47 informes d’incidències.

El pla d’actuació integral UNTOS complementa el dispositiu ODOS de seguretat a l’estiu posat en marxa pels Mossos d’Esquadra a tota la ciutat, en col•laboració amb la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional, per vigilar els espais públics, controlar les activitats dels establiments i prevenir els delictes a la via pública, especialment a les zones de més gran concurrència.