La zona interior delimitada per l’avinguda del Carrilet i els carrers de Santa Eulàlia, del Comerç i de Jacint Verdaguer torna a tenir accés restringit i es posa en funcionament el sistema de control d’accessos de vehicles, amb càmeres de lectura de matrícules i nous intèrfons. A partir d’aquest dilluns 23 de gener, els vehicles infractors rebran al seu domicili un avís, encara que pel moment no comportarà sanció.

El sistema de control d’accessos de vehicles està situat a cadascuna de les seves entrades —al carrer de la Unió, el carrer de Josep Anselm Clavé i el carrer del Doctor Fleming— i un de control de sortides —al carrer de Santa Eulàlia.

Només hi poden accedir els vehicles que disposin d’una plaça d’estacionament dins l’illa de vianants; els que hi hagin de realitzar operacions de càrrega i descàrrega en l’horari i forma establerts en la senyalització existent; i els que, de manera esporàdica i per un motiu degudament justificat, tinguin necessitat d’accedir-hi, que hauran de sol•licitar l’autorització a través de l’intèrfon instal•lat.

L’objectiu és afavorir un entorn més amable i segur, millorar la qualitat de l’aire i articular l’espai urbà en benefici del veïnat i el comerç. L’illa de vianants és un petit pulmó al centre del barri, amb prioritat plena per al vianant i lliure de la contaminació generada pel trànsit rodat, gràcies a les restriccions aplicades a la circulació de vehicles.

Una decisió controvertida

Fa uns anys, en concret al 2017, aquesta illa de vianants de Santa Eulàlia ja va generar una forta polèmica, sobretot pel gran nombre de multes que es van imposar als infractors. De fet, els veïns van recollir signatures perquè l’accés restringit gairebé no estava senyalitzat i les càmeres van imposar milers de multes en poques setmanes. I finalment, les sancions es van acabar suspenent.

De fet, la Mireia López, presidenta del Grup de Comerciants de Santa Eulàlia, ha recordat que “anteriorment les coses no es van fer bé. No sabíem quan finalitzava el període de proves i van començar a enviar moltes multes. Ara ja s’ha avisat als veïns, que és que s’hauria d’haver fet des del principi”. Tot i així, hi ha veïns que lamenten aquesta decisió, sobretot gent gran com la Joana Jaime que amb aquesta limitació “la filla no els podrà recollir en cotxe per anar al metge”.

A més de Santa Eulàlia, funcionen altres illes de vianants a l’entorn de la plaça Espanyola, al carrer del Progrés i al Centre —carrer Major, plaça de l’Ajuntament i voltants del mercat municipal—, que tenen com a objectiu fer de L’Hospitalet una ciutat més saludable, sostenible i segura