La plataforma ciutadana ‘L’Hospitalet sense vies’ torna a veure la llum. Tretze entitats hospitalenques han presentat dijous, al pont de la Torrassa, a sobre de les vies de Renfe, aquesta plataforma i el seu manifest.

L’any 2000, la plataforma es va constituir per primer cop per demanar a les administracions un compromís per soterrar les vies de rodalies al seu pas per la ciutat. El compromís es va aconseguir i l’any 2008, després de la construcció soterrada de les vies de l’AVE, s’aprovà el projecte executiu per dur a terme el soterrament del tram de la línia de Vilanova. Però el Govern Central va confirmar fa uns mesos que no hi havia diners pressupostats per a aquesta obra degut a la crisi econòmica i el projecte es troba paralitzat.

Degut a tot això, tretze entitats de la ciutat de l’àmbit empresarial, sindical, esportiu, veïnal, comercial, cultural i social s’han tornat a constituir com a plataforma per demanar adhesions d’altres persones i entitats i pressionar així perquè el soterrament es converteixi en una realitat.

Carme Morro, portaveu de la Comissió d’Entitats de Collblanc-la Torrassa (una de les entitats promotores), ha explicat que el soterrament de les vies de RENFE es fonamental pel futur de la ciutat. El manifest de la plataforma afirma que “sent conscients de la situació de crisi econòmica i financera actual, l’Hospitalet no pot renunciar a aquest projecte estratègic que ens ha de permetre el desenvolupament com a Ciutat, la creació de noves oportunitats de futur i un major benestar”.

La plataforma considera que les vies separen els barris de la ciutat i frenen els desenvolupament econòmic i de projectes d’abast metropolità, com el Biopol’h, la remodelació de la Granvia o l’accés al riu Llobregat. A més, les vies ocupen un espai que a L’Hospitalet és molt escàs.

De la seva banda, Manuel Domínguez, president del Centre d’Estudis de L’Hospitalet (una altra de les entitats promotores), ha assenyalat que ara que s’estan negociant els pressuposts és quan els partits polítics s’han de posicionar sobre aquesta qüestió cabdal per la ciutat .

La plataforma ha creat un blog per informar de les seves activitats i de tot allò relacionat amb el soterrament de les vies. El blog també permet adherirs-se de forma electrònica a aquesta plataforma.

El manifest de ‘L’Hospitalet sense vies’ també demana al ministeri de Foment la redacció del projecte executiu del soterrament de la línia de Vilafranca i la millora de l’accessibilitat a l’estació de Bellviytge mentre no es construeixi la nova estació.

Les entitats que formen en aquests moments ‘L’Hospitalet sense vies’ són: Associació Empresarial de l’Hospitalet i el Baix Llobregat, Centre d’Esports L’Hospitalet, Centre d’Estudis de L’Hospitalet, Club Básquet L’Hospitalet, Club Natació L’Hospitalet, Comissions Obreres Consell de l’Esplai de L’Hospitalet, Comissió d’entitats de Collblanc-Torrassa, Coordinadora de entidades i vecinos del Gornal, Federació d’Associacions de Veïns de L’Hospitalet, Tot-L’Hospitalet, Unió de Botiguers de L’Hospitalet i UGT.