La Tatiana Ulianova, una periodista russa de 41 anys, treballava com a editora d’informatius de la NTV, una de les principals cadenes de la televisió russa. Fins que el passat mes de març del 2022 la van acomiadar per haver publicat un post al seu compte de Facebook a favor de la pau.

Segons ha explicat a Televisió de L’Hospitalet, quan va començar la guerra “em va impactar molt i no vaig poder romandre en silenci, i més, treballant en un mitjà de comunicació tan mentider. L’únic que vaig escriure al meu Facebook van ser paraules a favor de la pau. No vaig dir res en contra del règim. La guerra només és sang i patiment”.

L’endemà d’aquesta publicació a les seves xarxes socials va rebre una trucada per part del director de la NTV per comunicar-li que la seva targeta d’accés a la feina havia estat bloquejada i que, per tant, estava acomiadada. Des de llavors no ha tornat a exercir de periodista al seu país.

A Rússia existeix un moviment contrari al règim que es visibilitza enganxant a les parets dels espais públics uns adhesius amb missatges pacífics, en contra de la guerra a Ucraïna.

Aquesta iniciativa, però, segons explica la periodista russa, “no tindrà cap efecte perquè no hi pot haver un líder opositor. A una noia la van enxampar amb un d’aquests adhesius i haurà d’estar 7 anys a presó“.

La Tatiana Ulianova va decidir fugir de Rússia juntament amb la seva parella, que és operador de càmera, per por a ser detinguda. Espanya va ser el país on va decidir refugiar-se, ja que tenia coneixements de la llengua i L’Hospitalet la ciutat a on es van establir. Un cop aquí va començar a col·laborar amb la Creu Roja de L’Hospitalet durant els primers mesos com a refugiada.

De moment, però, no ha aconseguit tornar a exercir el periodisme. Ni tampoc veu el moment de tornar al seu país. “Tothom espera que la guerra acabi al més aviat possible. Però cap expert ni cap polític sap quan. Totes les parts estan interessades a continuar”.

La periodista manté contacte sovint, a través del WhatsApp, amb els seus familiars que encara viuen a Rússia i desitja poder tornar aviat, però “encara tinc por que em detinguin”. Avui, es troba en règim de protecció per part del govern espanyol, a l’espera que li sigui concedit l’assil polític.