Positiu però insuficient. Així qualifica la plataforma SOS Baix Llobregat i L’Hospitalet l’acord de govern pel qual s’aprova la modificació de la delimitació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat.

Amb la proposta de la Generalitat, la ZEPA s’amplia en 1.472,07 hectàrees, amb una superfície protegida final de 2.407,12 ha, dins els termes municipals de L’Hospitalet, el Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Gavà, Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels i Barcelona. Malgrat l’avenç, la nova delimitació no abasta tots els espais que SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet va proposar en el període d’al·legacions, i és per això que l’entitat la considera insuficient.

“La pressió que suporta el Delta del Llobregat és enorme: d’una banda, l’expansió de l’urbanisme i les zones encimentades s’ha menjat el sòl lliure; una altra gran amenaça és la contaminació, amb grans instal·lacions com l’aeroport i amb molta circulació viària”, sosté Jordi Fortuny, membre del Grup Tècnic de Coordinació de SOS Baix Llobregat i L’H. “Hi havia diferents àrees de ciutats com Sant Boi, Gavà o Viladecans que ens hauria agradat que s’incloguessin”, ha afegit. Tot i això, des de l’entitat reconeixen que s’ha fet un pas endavant en la direcció de protegir els hàbitats i les aus i revertir la pèrdua de biodiversitat.

La ZEPA a L’Hospitalet

A L’Hospitalet, l’única zona afectada era la dels terrenys de Cal Trabal (denominades les Marines de L’Hospitalet) i que finalment s’ha inclòs dins de la ZEPA. Fortuny afirma que en aquest espai els agricultors i les aus han de conviure, una tasca que no sempre és fàcil.

Masia de Cal Masover Nou, terrenys inclosos en l’ampliació de la ZEPA

L’anàlisi d’afectacions agràries, necessari segons la plataforma

Segons l’associació SOS Baix Llobregat i L’H, l’acord de govern no inclou “la preceptiva anàlisi d’afectacions agràries, que hauria d’avaluar les afectacions sobre els espais agraris que se’n puguin derivar, per saber amb precisió en quins termes s’han de desenvolupar l’activitat agrària i la protecció de les aus perquè siguin compatibles”.

Jordi Fortuny ha explicat que “algunes de les activitats de les aus perjudiquen l’agricultura” però que realitzant un estudi es podria saber “quins són els danys que provocarien als pagesos i si cal delimitar la zona ZEPA d’una altra manera o si cal preveure compensacions”. Tot i això, des de la plataforma tenen clar que s’ha de trobar un equilibri entre la protecció de la biodiversitat i el manteniment de l’agricultura: “El Delta és refugi de les aus migratòries, és un ecosistema útil, però no infinit. Reduïr la biodiversitat va en contra nostra”.