La cinquena edició de Sinergia, la festa de la recerca i la salut de L’Hospitalet, ha començat avui amb una jornada dedicada l’atenció integral de les pacients amb càncer de mama. Durant el matí, l’Auditori Barradas, ha acollit diverses ponències per part d’especisliestes que treballen a les institutcions mèdiques de la ciutat.

La nutrició, l’exercici físic, la relació amb l’entorn i la salut sexual i reproductiva són alguns dels aspectes que s’han tractat. Amb l’objectiu d’ajudar a les pacients que hi han assistit a conviure o superar la malaltia.

Segons ha explicat la coordinadora de la Unitat Funcional de Mama de l’ICO-HUB, Maria Jesús Pla, tot i que la incidència de càncer de mama no deixa d’augmentar “sí que és cert que s’ha relentitzat. I el que és molt evident és la disminució de la mortalitat gràcies a les tècniques de detecció precoç i la combinació de diversos tractaments”.

Jornada de portes obertes

Dissabte, 21 d’octubre, la ciutadania podrà gaudir d’un programa d’activitats. A l’Hospital Duran i Reynals s’hi realitzarà l’IDIescape, l’escape room als laboratoris de l’IDIBELL; visites guiades, i dues xerrades divulgatives a càrrec de Meritxell Rovira (IDIBELL-UB), que parlarà sobre cèl·lules mare, diabetis i càncer de pàncrees, i Núria Adell (Sant Joan de Déu), que ho farà sobre la tecnologia 3D al quiròfan. 

D’altra banda, el Parc de Bellvitge acollirà el vessant més lúdic de la jornada: tallers per a públic familiar, una gimcana de descoberta del barri, una master class de zumba, una de ball-teràpia i una fi de festa especial: el concert del grup DOrigen, que interpretarà La simfonia dels herois

Es poden trobar horaris, inscripcions i detalls de totes les activitats en el següent enllaç: https://sinergia.l-h.cat/programacio-sinergia-2023/ 

Material multimèdia. Acostem la ciència a la societat 

A partir del 23 d’octubre, el web sinergia.l-h.cat tornarà a ser la plataforma on se celebrarà el vessant virtual de Sinergia. S’estrenaran sis nous monòlegs de la sèrie Stand-up Science, la qual dona veu als investigadors més joves de l’IDIBELL per parlar de la seva recerca d’una manera diferent, a través de YouTube i amb un monòleg humorístic i científic. Aquest és un projecte creat gràcies a l’aliança entre Torre Barrina, l’Ajuntament de L’Hospitalet i l’IDIBELL. 

Seguidament, es presentaran dues noves càpsules Quinaciència!, en les quals els investigadors parlaran de la seva recerca, les seves motivacions i els seus objectius. Aquest any, la sèrie serà protagonitzada pels investigadors Julián Cerón, especialista en tècniques de modificació genètica, i Ramon Alemany, que estudia l’ús de virus en la teràpia contra el càncer. 

També hi haurà lloc per a la difusió de la innovació en salut, procés gràcies al qual la recerca bàsica s’alinea amb els interessos de la pràctica clínica. Enguany, les càpsules Tapes d’innovació se centraran a divulgar el desenvolupament d’un fàrmac biològic per resoldre els processos immunoinflamatoris, el projecte d’utilització de cèl·lules mare per produir carn al laboratori, l’ús d’E-estesia, un vídeojoc per tractar la impulsivitat i l’addicció al joc i, finalment, el funcionament del Centre d’Imatge Computacional Pediàtrica de Sant Joan de Déu.  

Sinergia és la festa de la recerca i la innovació en salut de L’Hospitalet, liderada per l’Ajuntament de L’Hospitalet i emmarcada en el projecte estratègic 4locaLHealth: recerca, innovació i salut al territori a través de la medicina personalitzada —projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT), cofinançat a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).