L’Hospitalet dels segles XVI i XVIII és una gran incògnita per la majoria dels seus habitants d’avui dia, però la nova exposició de l’Arxiu Municipal ens permet conèixer detalls d’aquella ciutat de temps passats.

Fins al 16 de febrer, la Casa Espanya del Museu d’Història de L’H acollirà la documents de la nissaga de la família Llunell-Espanya, els documents més antics de L’Hospitalet. Es tracta de textos de gran format, majoritàriament pergamins, que es remunten a inicis del segle XVI que han estat digitalitzats recentment. “La mostra abasta des dels anys 1500 fins als edictes de la guerra de Successió”, explica Oriol Valls, tècnic de l’Arxiu.

Entre els dotze pergamins que es podran veure, hi ha un convidat destacat: el primer document on es menciona la ciutat de l’Hospitalet, un pergamí de principis del segle X cedit per l’Arxiu Episcopal de Vic.

El text indica la compravenda d’una casa i unes terres a la vila Provençana, amb data del 4 de setembre de 908, i escrit en llatí.

La fitxa descriptiva diu el següent: “Els esposos Bonemir i Ermessenda venen al prevere Radulf, fill del comte Guifré el Pilós, una casa i dues mujades de terra al terme de la vila Proveçana, al territori de Barcelona, per dotze sous. A l’est de l’actual terme municipal, a on avui dia hi ha el barri de Santa Eulàlia, es va establir el primer nucli poblacional del qual, amb els anys, es convertiria en L’Hospitalet.”

Per una altra banda, Valls també assenyala un llibre de 1408, també en pergamí, “que és el document més antic de l’Arxiu Parroquial de Santa Eulàlia de Mèrida”. En aquest cas es recull la compravenda de dues peces de terra situades a la parròquia de Santa Eulàlia de Provençana, “al lloc de Collblanc” per un preu de “52 lliures barceloneses i 10 sous”.

Als pergamins també s’esmenten indrets com l’ermita de Bellvitge, i l’església del Centre, on es recullen testaments, edictes, títols i nomenaments, entre altres. L’objectiu d’aquesta mostra, afirma Maria Valls, cap de l’Arxiu, “és donar a conèixer aquesta joia i ensenyar de prop aquesta documentació tan antiga i que ens apropen a L’Hospitalet del segle X”.

La major part dels documents de l’exposició -que s’ha dut a terme amb amb la col·laboració del Museu de L’Hospitalet- pertanyen al Fons Patrimonial España Muntadas. Des de l’Arxiu esperen que la seva feina serveixi per impulsar noves investigacions sobre la realitat socioeconòmica de l’època.