Así nos han hecho los blancos, publicat per l’editorial Circulo Rojo, és un assaig on l’autor, Simplicio Nsué Avoro, repassa la història recent del colonialisme a l’Àfrica negra, exposant i refutant mites i clixés llançats per l’eurocentrisme colonial contra les persones de color d’aquest continent. Segons explica l’editorial, el llibre “vol ser una reflexió, una meditació i una conscienciació tant per a negres com per a blancs, amb el propòsit de salvar-nos mútuament de les urpes de l’opressió, eliminant la situació d’opressor i oprimit, i equilibrar així la balança de la justícia i l’equitat en les relacions entre blancs i negres”.
Simplicio Nsué, que ha exercit de professor durant 18 anys en el Centre Jaume Balmes de Bellvitge, va néixer en el sí d’una tribu a Guinea Equatorial. Era l’època de la colonització i el país estava sota el domini espanyol. Una colonització que s’ampliava a tot el continent que estava en mans europees.
Simplicio ha explicat en declaracions al programa Veïns de Televisió de L’Hospitalet que “el meu futur era casar-me, tenir fills i no sortir de la meva tribu. Afortunadament els meus pares em van poder donar una educació que em va permetre ampliar horitzons. Vaig viure la independència que no va aportar res més que la dictadura dels que eren oprimits i es van convertir en opressors”.
Simplicio se’n va anar a Egipte i va viure la mort de Nasser en una època també convulsa. Va crear un partit polític, va treballar a la televisió egípcia i es va formar tot cercant una vida millor. Va arribar a Espanya i, en conèixer a la que seria la seva dona, es va arrelar a L’Hospitalet.
“El destí em portava a Ginebra per continuar estudiant però després d’estar a Madrid vaig conèixer a la meva dona i m’hi vaig quedar. Aquí a Catalunya tens pocs amics però són per sempre i això m’agrada. He estat professor del Jaume Balmes durant 18 anys i em considero feliç com a persona i com a professional orgullós d’allò que he fet”.
De la colonització a les dictadures
Simplico Nsúe lamenta que l’Àfrica hagi caigut en greus errors després de la fi de la colonització. “Han passat els anys i no hem après. Fem el mateix que feien els països colonitzadors. Som dictadures i el continent que és immensament ric continua en mans d’uns pocs que el controlen. Amb les nostres riqueses és un drama que hi hagi tantes mancances i tanta gent passi gana i sigui pobre”..
El Simplicio té complicat tornar al seu país perquè les seves crítiques el podrien portar a la presó. “Seria un honor per a mi que en detinguessin per dir la veritat. No puc anar al meu país i com a exemple diré que em vaig assabentar de la mort del meu pare quatre anys després que morís”.
Respecte de la nova colonització, Simplicio Nsué ha parlat de “la Xina i Rússia, els nus amos de l’Àfrica. No pregunten pel règim que hi ha, si és dictadura o no i només volen que no es mantingui cap contacte amb Taiwan. La resta, no els interessa. Donen els diners i s’emporten tot el que hi ha”.