La Farga Centre d’Activitats acull el proper cap de setmana les XXXVI Jornades Commemoratives del Dia d’Andalusia, amb motiu del dia d’aquesta comunitat de la que procedeixen un nombrós percentatge d’hospitalencs.

Aquest any la ciutat convidada a la celebració del Dia d’Andalusia a la ciutat és la capital de la comunitat andalusa, Sevilla. Les jornades que organitzen l’Ajuntament i la Federació Coordinadora d’Entitats Andaluses de la ciutat, ofereixen un programa d’actuacions folklòriques, concerts amb Manu Tenorio i Nolasco, ofrena floral, missa rociera i la degustació d’un plat típic andalús (soldaditos de Pavía).

La coordinadora acaba d’estrenar nova junta, que ara presideix Laura Atoche, de Rocieros de Carmona. “La nova directiva de la FECEALH i les entitats afrontem amb molta il·lusió aquestes jornades que són les primeres sota la nostra gestió”.

El programa comença dissabte 17 de febrer a les 17:30 amb la primera part del festival d’entitats en què hi participen la Escuela de Danza Concha Ruiz (quadres de ball), Tertulia Flamenca de L’Hospitalet (cant), Hermandad Rociera Andaluza de L’Hospitalet (cor rociero), Asociación Cultural Andaluza en Catalunya (quadres de ball), Centro Recreativo Andaluz Alhambra (quadres de ball), Asociación Cultural Andaluza Marismas del Guadalquivir (quadres de ball), Centro Cultural Andaluz Blas Infante (quadres de ball) i Agrupación Musical Asociación Cultural Andaluza Cofradía 15+1 de L’Hospitalet.

El primer dia d’actuacions el tanca l’artista convidat Nolasco.

Diumenge 18 de febrer, les jornades d’Andalusia s’obren de nou a La Farga a les 10:30 hores. El primer acte és el Festival d’Entitats, amb l’Asociación Cultural Andaluza Hijos de Bedmar en Cataluña. Tot seguit a les 11:00 serà el torn de la missa rociera oficiada pel mossen Enric Canet i amb els cants litúrgics del cor romero del Cor Romero de la Real Cofradía Virgen de la Cabeza en Catalunya. A les 12:00, l’ofrena floral a la olivera, amb la participació del cor de la ACA Hijos de Bedmar en Catalunya i la col·laboració dels castellers de la Colla Jove de L’Hospitalet, ompliran la Farga d’emocions.

Laura Atoche ha destacat que “la missa rociera i l’ofrena floral a la olivera són les activitats més multitudinàries i esperades pels assistents a les jornades commemoratives. Sobretot la missa rociera. Hi ha molta gent de la ciutat que l’espera amb entusiasme i il·lusió any rere any”.

A les 12:45 continuaren les actuacions de les entitats de la FECEAL’H Aires de Jaen. Amb la participació de la Real Cofradía Virgen de la Cabeza de Cataluña i la Hermandad Rociera Andaluza de L’H.

A la 13:00 els més petits sortiran a l’escenari amb les actuacions del quadre de ball de la Asociación Cultural Andaluza de L’H i la Asociación Cultural Andaluza Marismas Guadalquivir.

A les 13:45, la degustació del plat típic andalús, que ofereix el Centre de Formació Hosteleria de l’Àrea de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de L’H.

A les 17:30 es reprèn el festival d’entitats amb el Centre Recreativo Andaluz Alhambra y Asociación Cultural Andaluza de L’H. Per tancar, les jornades a partir de les 18:30 serà el torn de l’artista convidat Manu Tenorio.

Consulta el programa del Dia d’Andalusia.

Premis Blas Infante

Un dia abans de les jornades commemoratives, divendres 16 de febrer, està previst lliurar els premis anuals Blas Infante. Aquest any un dels guardonats ha estat el cantaor hospitalenc Jose Ferrón, que va ser president de la Peña Mairena i que va iniciar al seu nebot Antonio Orozco en el món de la música. El premi a la tasca social és para Francisco Calderón, històric president de la Hermandad Rociera de L’Hospitalet. I el reconeixement a la seva tasca cultura és, a títol pòstum, per a la bailaora internacional de la ciutat Rosana Romero, que va morir el passat mes de gener.