El Banc de Sang i Teixits vol aconseguir que l’any 2025 Catalunya assoleixi les 50.000 donacions de plasma anuals per poder atendre les necessitats dels milers de persones que ho requereixen per viure. El plasma és vital per ajudar malalts amb patologies que afecten les defenses. Més de 3.000 persones requereixen medicaments fets amb plasma de per vida.

Fins el 8 d’octubre té lloc la campanya organitzada pel Banc de Sang i Teixits i el Departament de Salut per arribar a les 50.000 donacions de plasma anuals el 2025. Des de L’Hospitalet es pot participar en la crida des del mòdul ubicat a les immediacions de l’Hospital de Bellvitge. Aquest espai recull permanentment donacions de sang i plasma.

Aquest repte solidari i de salut també té una vessant social gràcies a la col.laboració de l’associació Dfènix. L’entitat desenvolupa un projecte social que dona una segona vida als residus i una oportunitat a les persones en risc d’exclusió, s’han confeccionat uns moneders, que es regalen als donants de plasma.

Aconseguir fidelitzar donants

L’any 2022, un total d’11.826 persones van donar plasma a Catalunya. D’aquestes, una mica més de la meitat només van donar plasma una vegada i, la resta, un 44%, ho van fer dues vegades o més. És a dir, que de promig, cada donant de plasma va donar 1,83 vegades.

L’objectiu de la campanya “REPTE d’OR”, que impulsen el departament de Salut de la Generalitat i el Banc de Sang i Teixits, és captar noves persons donants i arribar a les 50.000 donacions anuals el 2025. També posa l’accent en que cada persona doni més vegades i arribar a les 2,5 donacions de mitjana per any.

Júlia Pérez Llach, promotora del Banc de Sang i Teixits, ha indicat que “l’objectiu és avançar cap l’autosuficiència de plasma”. I ha afegit que “és un repte de tota la ciutadania aconseguir que tots aquests malalts puguin tenir accés als medicaments que es fan amb plasma”.

Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

Júlia Pérez Llach ha posat l’accent en el fet que “es pot donar plasma més sovint perquè com és la part més líquida de la sang la recuperació és molt més ràpida i llavors es pot donar plasma cada 15 dies”.

Cal tenir en compte que el plasma és pràcticament tot aigua, per això, a diferència de la sang, es pot donar amb molta més freqüència, ja que la recuperació és molt ràpida. De fet, es pot donar cada 15 dies fins a 24 cops l’any, o bé cada mes si coincideix que has donat sang en el mateix període. La donació només de plasma o “plasmafèresi” pot durar entre 40 i 60  minuts  i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

Del plasma no només se’n fan hemoderivats, hi ha una part, el 15%, que es transfon a persones que han perdut molt líquid de cop perquè han patit un accident, els grans cremats, o per recuperar-se després d’un trasplantament o un tractament de càncer.  Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.

Coneix històries de pacients i donants de plasma al blog Moltesgracies.net.