Japi, Joves i Pobrejades per a la Inclusió Social, de l’Esplai La Florida s’adreça a joves d’entre 16 i 18 anys per apropar-los a diferents oficis, per veure quin s’adapta millor a les seves qualitats i perfil. Són joves que han sortit del circuit escolar o estan a punt de fer-ho. La gran majoria han aconseguit reorientar el seu futur.

Cada any,  un grup reduït d’adolescents i joves reben formació sobre tres possibles sortides professionals, com ara la jardineria, audiovisuals i de monitor d’esplai. És el cas del Mohamed que va ser alumne del passat curs i que actualment està cursant un Programa de Qualificació Professional Iinicial, a l’Institut Eduard Fontseré.

La seva intenció és acabar el graduat de secundària i després fer un cicle de formació professionals per arribar a ser monitor d’esplai. Una vocació que li ha despertat el Projecte Japi i que li ha permès veure que se sent bé i alegre amb els nens. “Encara que tinguis un dia dolent, no m’importa perquè treballar amb els nens és una cosa màgica”

El Mohammed va deixar els estudis però explica que es va penedi. “Si no arriba a ser pel Projecte Japi i l’Esplai La Florida ara estaria al carrer sense fer res. Ells m’han ensenyat un camí a seguir”.

Una nova oportunitat

Els alumnes del tast d’oficis del projecte Japi segueixen un itinerari acadèmic adaptat a les seves necessitats, que els permet reincorporar-se als estudis reglats. Tot i així un cop finalitzat el curs, des de l’Esplai La Florida es segueix acompanyat als alumnes en el seu itinerari.

Ester Navarro, coordinadora del Projecte Japi, assegura que “quan deixen el projecte hi ha un seguiment. Tenim joves que l’any passat van estar amb nosaltres i que continuen venint si necessiten qualsevol tipus de recolzament o tenen algun dubte”.