El Ministeri de Transports del govern espanyol encara no ha presentat l’estudi informatiu, un document clau perquè es pugui posar el marxa el projecte del soterrament de les vies al seu pas per la ciutat. Una llarga reinvindicació veïnal de fa més de dues dècades.



Fa més de dos anys l’aleshores ministra de Transports, Raquel Sánchez, va venir a L’Hospitalet amb les imatges sota el braç de com quedaria la ciutat un cop fet l’esperat soterrament de les vies. L’anunci, a tres mesos de les eleccions municipals, va aixecar suspicàcies entre el públic. A la presentació es va dir que mai s’havia avançat tant amb un projecte de soterrament que s’espera des de fa més de vint anys. A l’acte, la ministra no va voler marcar data d’inici i final d’obra.
Però sí que van donar una data: finals del 2023 per presentar l’estudi informatiu, un document clau perquè es pugui posar en marxa l’ambiciós projecte de mil milions d’euros per soterrar cinc quilòmetres de vies a L’Hospitalet i que alliberarien 120 mil metres quadrats d’espai per la ciutat.


Des d’aleshores, aquesta data de presentació de l’estudi informatiu s’ha anat retardant: de finals del 2023, es va passar, al primer semestre del 2024, segons va contestar el govern espanyol a El Periodico. Ara, el Ministeri de Transports manté el silenci i no ha contestat a cap de les trucades i missatges que els mitjans de comunicació municipals hem fet en els darrers dos mesos per conèixer quan es presentarà l’estudi informatiu.
El Ministeri de Transport no dona informació
Aquest silenci també acompanya a l’actual ministre de Transports Óscar Puente, que en la compareixença per avaluar el Pla de Rodalies al Congrés dels Diputats no va mencionar L’Hospitalet quan va recordar els soterraments en marxa a Catalunya. El ministre parla d’integració ferroviària.
“Les obres d’augment de capacitat d’integracions avancen a velocitat de creuer: la Sagregra, Sant Feliu de Llobregat, Montcada” especifica el ministre Óscar Puente i recorda que el seu govern manté el compromís del Pla de Rodalies “en temps i forma que compta amb més de 6.300 milions d’euros”.


Un pla de Rodalies 2020-2030 on també es recollia “la integració ferroviària” de L’Hospitalet, juntament amb la nova estació de la Torrassa, que serviria per descongestionar Sants. De moment, les obres del soterrament han arribat a Sant Feliu de Llobregat i Montcada, però a L’Hospitalet continuen al calaix. Unes obres que ja fa vint-i-quatre anys que s’esperen, tal com recorden a la darrera revista de la Federació d’Associacions de Veïns de L’Hospitalet.
Més de vint anys reivindicant el soterrament
“Durant vint anys s’han passejat polítics i ministres de tots els colors per prometre coses i després oblidar-nos” critica la presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de L’Hospitalet, Maite de la Concha. “Cal cobrir les vies perquè aquesta ciutat té una densitat de població exageradíssima” reclama Maite de la Concha.


En aquest sentit, l’alcalde David Quirós a l’entrevista de Televisió de L’Hospitalet, va afirmar que l’intercanviador de la Torrassa havia de fer-se abans que el soterrament.
“Si fer l’intercanviador beneficia no només l’Hospitalet sinó també a gairebé cinc milions d’habitants de la regió metropolitana de Barcelona, nosaltres hem de ser solidaris i primer es faci el que beneficiarà a més gent” explica l’alcalde David Quirós.

També en un article al Pais del febrer afirmava que el ministre Óscar Puente presentaria aviat l’estudi informatiu. Tres mesos després això no ha passat i també es desconeix si visitarà L’Hospitalet, sumant-se a la llarga llista de ministres que han parlat o han anunciat el reivindicat soterrament de les vies.