L’Ajuntament ha posat en marxa un nou programa d’acció: la Xarxa Antirumors i ho ha fet acompanyat d’una campanya informativa sota el lema “Els rumors esquitxen a tots i a totes. Pensa, informa’t i actua” i d’un web amb informació i recursos.
L’objectiu és oferir a la ciutadania eines i informació contrastada per desfer prejudicis i estereotips sobre diversos col·lectius socials, des de les persones migrades a la gent gran, i d’aquesta manera reforçar el clima de convivència a la ciutat.
La Xarxa Antirumors s’ha presentat al Casal de gent gran de Ca n’Arús, al Centre, i ha comptat amb la presència del futbolista hospitalenc de l’Espanyol Omar El Hilali, que apadrina la campanya.
Un mini concert ambientat en una estació de tren on van arribar tantes veïnes i veïns de L’Hospitalet el segle passat ha servit per posar l’accent sobre els prejudicis envers les persones migrades.
Óscar Negredo Murillo, tècnic municipal de Convivència i Civisme, recordava que “aquesta ciutat l’hem construït entre tots i totes, entre les persones que han vingut en les últimes dècades i les que van venir als anys 60 i 70, que també van patir rumors i estereotips. Tothom els ha patit alguna vegada i tothom sap que amb rumors i estereotipsno es construeix convivència”.
Aquesta xarxa, creada amb una subvenció de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), compta amb un grup motor constituït per representants de les diferents àrees municipals que presten una atenció més directa a la ciutadania. Aquests tècnics municipals ja ha rebut formació específica per reconèixer rumors i fer pedagogia per combatre prejudicis i estereotips. La Xarxa Antirumors, a més, cercarà la col.laboració de comerços, centres educatius i entitats del teixit social.
També s’ha creat el web de la Xarxa Antirumors L’H (https://antirumors.l-h.cat), que ofereix informació, eines, sensibilització i la possibilitat d’adherir-s’hi, a més de poder compartir els rumors detectats per tal de combatre’ls. Des del web, i també des de les xarxes socials municipals, s’emetran missatges per contrarestar els rumors i promoure la cohesió social.
Óscar Negredo Carrillo ha assenyalat que “la por mobilitza, però nosaltres, com administració pública tenim una responsabilitat, que és contrarestar això i vetllar per la bona convivència de la nostra ciutadania”
En la mateixa línia, l’alcalde, David Quirós, ha declarat que “a L’Hospitalet l’ultradreta també ha entrat a les institucions i més que mai les administracions hem de destinar recursos per fer polítiques i programes, com ara aquest, que ajudin a combatre els discursos d’odi”.
Rumors freqüents
Es volen desmentir falses creences o percepcions socials, com associar delinqüència i persones migrades, tan adultes com menors d’edat; que els comerços regentats per persones migrades no paguen impostos, i que les famílies nouvingudes acaparen la majoria de les ajudes públiques, entre d’altres.
La Xarxa Antirumors posarà el focus en altres prejudicis també molt estesos com que la gent gran no accepta els canvis; que el feminisme va contra els homes, i que el jovent només vol festa, entre d’altres. Tot plegat amb la intenció de projectar la identitat acollidora i diversa de L’Hospitalet.
Article del Diari de L’Hospitalet sobre la Xarxa Antirumors