La Cerdanya va ser el territori que va inspirar a l’autora Marta Renato per escriure la seva primera novel·la publicada, Sendero de estrellas. Des de ben petita explorava els amagatalls i laberints de la zona imaginant qui podria haver viscut allà. La seva creativitat i passió per l’etnobotànica la van portar a narrar una enriquidora història basada en el segle XVI.

En aquella època era comú que les dones amb coneixements medicinals fossin condemnades per bruixes. La guaridora de la novel·la viu amagada per la muntanya perquè no l’acussin injustament. Durant la seva estança acull a una nena òrfena, la Núria, la protagonista de la història.

Per a l’autora, que ha estudiat biologia vegetal, és essencial explicar l’evolució de l’ús de les plantes medicinals, des de les guaridores amb els seus coneixements ancestrals, fins als primers avenços de la ciència farmacèutica durant el renaixement. Per aquest motiu, en el llibre apareixen moltes plantes i remeis tradicionals, basats en els que s’utilitzaven a l’època.

L’hospitalenca va trigar 4 anys en acabar la novel·la. Una obra que estarà signant a l’estand de les Biblioteques de L’Hospitalet la propera diada de Sant Jordi.