Davant l’augment de demanda d’escoles bressol a la ciutat arran de la gratuïtat d’Infantil 2, l’Ajuntament de L’Hospitalet va anunciar, ara fa un any, que municipalitzaria cinc llars d’infants de gestió privada concertada amb la voluntat d’integrar-les a la xarxa pública aquest curs 2023-2024. Tot i això, la tramitació és més lenta del que s’estimava, segons fonts municipals, i la municipalització dels cinc centres no es veu possible abans del curs 2025/2026.

Les escoles bressol candidates són la Patufet (Centre), la Garabatos (Sant Josep), l’Estel Blau (Bellvitge), la Nova Fortuny i la Gua Gua (Collblanc). Totes cinc són gestionades per cooperatives de mestres sense ànim de lucre i ocupen instal·lacions municipals.

La incorporació d’aquests cinc centres a la Xarxa Municipal d’Escoles Bressol suposaria un increment de 381 places públiques. Les quals se sumarien a les 616 ja existents (997 places en total).

Les famílies del centre Nova Fortuny, preocupades

La sorpresa per a les famílies d’un d’aquests centres, l’Escola Nova Fortuny, és que tot just acaben de saber a través del Consell Escolar que el procés de municipalització es farà efectiu amb dos anys de retard respecte al que se’ls va comunicar.

Per al Bernat Macià, pare de l’Escola Nova Fortuny i representant al Consell Escolar, “les famílies estan decebudes. Van fer un esforç econòmic per apuntar els seus fills pensant que aquest curs el cost seria menor i ara es troben que no serà així fins al 2025-2026. Esperem que l’Ajuntament pugui compensar d’alguna manera les famílies”.

Un procès de tramitació complexa

Tot i que l’Ajuntament no s’ha adreçat directament a les famílies, ha fet saber a Televisió de L’Hospitalet que el procés està en marxa, però que s’ha endarrerit a causa del gran volum de tràmits que es requereixen des de la contractació de serveis, estudis de viabilitat econòmica o canvis en l’ordenança.

Segons fons municipals, s’està treballant per fer que les quotes de les famílies desaparegui o es redueix al màxim de cara al curs vinent (2024-2025). I que puguin iniciar el 2025-26 ja com a Escoles Bressol Municipals. Amb aquests centres, L’Hospitalet guanyarà 381 places públiques.

L’Ajuntament ja ha augmentat l’aportació per reduir les quotes

Tot i això, a l’actual curs l’aportació municipal ja s’ha incrementat de 400 a 700 euros per plaça per tal de garantir la sostenibilitat econòmica d’aquests centres que arran de la gratuïtat d’I2 en centres públics han vist molt disminuïdes la seva matrícula.

Les famílies de l’Escola Bressol Nova Fortuny ja han presentat dues instàncies a l’Ajuntament demanant que se’ls confirmi la compensació que rebrien les famílies afectades. A l’espera d’una resposta, ja estan començant a treballar en xarxa junt amb les altres quatre escoles per donar més visibilitat a la reclamació.