Núria Marín ha deixat avui dissabte, 15 de juny, l’alcaldia de L’Hospitalet després de 16 anys en el càrrec. David Quirós ha estat proclamat com a nou alcalde de la ciutat. Així s’ha desenvolupat el Ple extraordinari de canvi d’alcaldia.

14.31

David Quirós ha anunciat que aposta per un gran pacte de ciutat 2030-2050 que treballi per uns serveis públics de qualitat, per lluitar contra l'emergència climàtica i pel desenvolupament econòmic. Quirós ha parlat d'algunes propostes concretes. Com ara avingudes verdes que comuniquin els barris i que convidin a fer la ciutat a peu. I que cada ciutadà ha de tenir un espai verd a 5 minuts de casa seva. Ha parlat també d'accions per millorar la seguretat i la convivència.

En aquest sentit ha dit que la mediació comunitària ha de ser el millor sensor per trobar conductes incíviques però que també "hem de demanar més recursos per a les forces de seguretat".

Quirós ha recordat que la nova comissaria de la Guàrdia Urbana és un deute històric que cal fer. El nou alcalde ha dit que la ciència i la cultura seran motors econòmics de la ciutat i que donarà suport al teixit associatiu.

14.20
David Quirós ha donat les gràcies a Núria Marín i a Fran Belver per la confiança i l'ajut en els anys que ha estat regidor. Ha confessat que el càrrec li provoca vertigen però il·lusió. Desprès ha parlat d'ell i la seva família, de l'origen immigrant i de classe obrera dels seus pares. "La meva germana i jo som els resultat de les lluites dels nostres pares i dels nostres avis. La meva germana i jo som 100% made in L'H".
14.15

David Quirós Brito aconsegueix 11 vots i es nomenat com a nou alcalde de L'Hospitalet. David Quirós accepta el càrrec i es converteix el nou alcalde de la ciutat.

14.14
Es procedeix a la votació dels candidats i al recompte de vots
14.09
La regidora socialista, Laura Garcia Manota, ha tancat el torn de paraula dels portaveus municipals. Ha parlat del candidat David Quirós com una persona que coneix molt bé la ciutat, que s'ha implicat a L'Hospitalet des de jove, com a membre de les joventuts socialistes i també des de diverses entitats. "David Quirós té clar l’essència de la ciutat però treballa per la innovació i la cultura", ha dit.
13.59
El portaveu municipal d'ERC-EUiA, Jaume Graells, ha criticat la gestió socialista i també la gestió de David Quirós al capdavant de les àrees de cultural i educació. Ha dit que L'H és una de les ciutat que menys invertim en serveis socials bàsics. "La pPobresa infantil arriba al 50% en alguns barris. I això s'agreuja amb un govern municipal ineficient i una administració paralitzada". Graells ha afegit que cal reivindicar-se com a ciutat. "O abordem polítiques transformadores o no ens en sortirem. El canvi a Quirós no ens desperta grans expectatives". Tot i això ha dit que ofereix ponts de diàleg.
13.54
La portaveu del grup municipal del PP, Sonia Esplugues ha destacat que cal prioritzar els problemes reals "que patim els veïns de la ciutat". Considera que el canvi a l'alcaldia és una nova oportunitat que s'hauria d'aprofitar per canviar les coses i "no negar la realitat". Per a Sonia Esplugas cal abordar els problemes amb valentia. "La ciutat deixa molt que desitjar, està a la UCI", entre els problemes ha destacat el col·lapse serveis socials, l'alt índex delinqüencial, una ciutat bruta, la saturació a les aules escolars, l'ocupació il·legal i l'incivisme. Per concloure ha dit que com a candidata vol una ciutat competitiva, amb més espais verds, una ciutat educativa amb espais dignes, una fiscalitat justa amb menys impostos, un comerç de proximitat de qualitat i una ciutat on els veïns visquin tranquils i sense por".
13.48
El portaveu municipal de Vox ha exposat quines són les seves prioritats. Francisco Javier González ha dit que cal construir habitatges, més deduccions fiscals per a la compra d'habitatge, i reduir impostos, entre altres qüestions. González ha fet especial èmfasi de lluitar contra la impunitat als delinqünts. Més mà dura contra els okupes i les màgfies d'okupació que hi ha a L'Hospitalet. També ha destacat el tema de la seguretat. "Vox vol recuperar la llei i l'ordre als carrers i places de la ciutat", ha dit. "S'ha abandonant als veïns en mans dels delinqüents. Volem més presència policial". Per concloure ha dit que vol un nou model de la ciutat en què es pugui caminar sense por.
13.41
El portaveu de L'H en Comú Podem, Manuel Domínguez ha destacat que estem en un moment important en la nostra història i que espera que no sigui “un mer canvi de nom, com va ser la marxa de Corbacho”. Domínguez aposta per una ciutat més saludable, culta, justa i inclusiva. Ha recordat que la seva formació va ser la primera en denunciar problemes reals com La densitat de població a la Florida i Pubilla Cases; les conseqüències negatives del turisme; o la manda d’espais verds. "Són dades independentment de la ideologia". Domínguez ha dit que la seva formació vol una ciutat amb més habitatge públic, més zones verdes, més espai públic saludable, més equipaments o un patrimoni en bon estat i al servei de la població, entre altres qüestions. "El nou alcalde pot comptar amb nosaltres si segueix aquestes línies". Domínguez s'ha preguntat si David Quirós farà un gir. "Tant de bo hi hagi un canvi".
13.36
Tots els portaveus dels grups municipals de l'Ajuntament han acceptat ser candidats a ser alcalde o alcaldessa
13.35
Són candidats a l’alcaldia els regidors i regidores que van encapçalar les llistes electorals que van obtenir representació en aquest Ajuntament a les eleccions municipals del 28 de maig de 2023 Renuncien a l’alcaldia la regidora Laura Garcia Manota, el regidor Rafael Gómez i la regidora Maria Dolores Ramos. Així doncs, és candidat socialista a l’alcaldia el regidor David Quirós.
13.32
Comença el procediment per l’elecció del nou alcalde/alcaldessa. Les regidores de més i menys edat, Olaya Lourdes Checa i Laura Garcia Manota ocupen la mesa presidencial.
13.29
Belver s'ha acomiadat, molt emocionat, donant gràcies a la ciutadania de L’H pel recolzament; al Partit Socialista, als treballadors i treballadores de la casa i, sobretot a la Cristina Ibáñez, la seva secretària tots aquests anys. També ha agraït a Núria Marín per deixar-lo acompanyar-la en aquesta travessa de vida. Igualment ha demanat disculpes "a tothom que no s’hagi sentit ben atès". "Deixo la meva acta de regidor però segueixo al servei de L’H i d’aquest Ajuntament. No puc marxar sense desitjar que a David Quirós li vagi tot lo bé que li pugui anar. És molt més que un company i que puc comptar amb mi", ha dit amb llàgrimes als ulls.
13.26
El tinent d’alcaldia Jesús Usillos, en la seva condició de segon Tinent d’alcaldia assumeix la presidència del Ple, als únics efectes de procedir a l’examen dels següents punts de l’ordre del dia. El primer tinent d’alcaldia, Francesc Belver, renuncia al càrrec de regidor.
13.18
La ja excaldessa Núria Marín ha fet un discurs d’agraïment i en el qual ha repassat les accions realitzades durant els seus mandats. “Gràcies de tot cor”, ha estat una de les primeres paraules que ha expressat, per després assegurar que tanta la seva etapa “amb orgull de saber que L’Hospitalet és una ciutat millor ara que a 2008”. Marín ha volgut tenir també un record per al veïnat de la ciutat, al qual ha qualificat com a clau en tots aquest anys: “A mi m’ha tocat liderar el govern però els ciutadans han estat sempre al meu costat”. Núria Marín també ha explicat que “encara queden moltes coses a fer” i que per això s’ha posat a disposició de tothom per seguir treballant per a la ciutat. Núria Marín ha acabat el seu discurs, emocionada, agraint la feina dels seus col·laboradors, recordant a Mario Sanz i destacant especialment a Francesc Belver. "Fran podem mirar enrere amb orgull i pensant que hem donat el millor de nosaltres pel benestar de la ciutat". També s'ha referit al candidat socialista a l'alcaldia, David Quirós, de qui ha dit que "ho té tot per ser un bon alcalde. Ell estima L'Hospitalet i sent autèntica passió per la nostra ciutat".
13.10
En el torn de paraula, el portaveu de socialista, Francesc Belver ha destacat el paper de Núria Marín en el progrés de la ciutat, en la creació de feina, en millorar els serveis socials i en la política de proximitat. Belver ha dit que se sent orgullós de Núria Marín i d'haver compartit amb ella tot aquest temps. Belver també ha tingut unes paraules en clau personal: "qui ens hagués dit quan érem petits que estaríem aquí. Hem compartit adolescència i joventut. Ha estat un honor compartit tot aquest temps amb tu".
13.06
El portaveu del grup municipal d'ERC+EUiA, Jaume Graells ha començat el seu torn de paraula afirmant que cal una renovació important a la ciutat. Graells ha criticat que Marín no ha sabut aprofitar les oportunitats i que ha continuat basant l'economia de la ciutat en el ciment i el totxo. També ha considerat que l'Ajuntament ha estat sotmès a una important paràlisi administrativa. D'alta banda, Jaume Graells ha considerat que Marín marxa sense donar explicacions de les irregularitats consell esportiu. "Tampoc ha explicat perquè no ha complert el 80% del seu programa. No ha participat en cap debat públic. Mai ha volgut donar explicacions".
12.58
La portaveu del PP, Sonia Esplugas, ha desitjat sort a Marín i Belver, però ha afirmat que no poden aprovar el pas per l’alcaldia de Núria Marín, sobretot en els darrers anys. "Ha tingut més ombres que llums". Esplugas ha destacat la paràlisi municipal i l’abandonament dels veïns. La portaveu popular ha explicat que ha analitzat les propostes que Marín havia fet quan va ser elegida per primer cop i que no s'han aconseguit els seus objectius com ara el soterrament de les vies o més habitatge públic. "Després de 16 anys, tot segueix igual o pitjor". Esplugas també ha recordat que el seu partit li ha estès la mà en moltes ocasions i que sempre ha estat rebutjada.
12.52
El portaveu de VOX, Francisco González, ha criticat la gestió de Núria Marín. Ha considerat que la criminalitat no ha parat de créixer. També ha criticat que els serveis són deficients i que els impostos no ha parat de créixer, i que aquests impostos s'han dedicat a la xarxa clientelar que dona suport als socialistes. "La primera prioritat de l'alcaldessa no ha estat el benestar dels veïns. No lamentem la seva marxa", ha dit.
12.43
El portaveu de L'H en Comú Podem, Manuel Domínguez, afirma que amb la marxa de Núria Marín acaba "una etapa negativa en la nostra història". Domínguez ha reconegut que ha estat una etapa difícil amb la crisi econòmic i la covid. Per a Domínguez L'Hospitalet s'ha deixat en mans dels interessos econòmics i no dels veïns. "Els veïns han vist com els barris s'omplien de més blocs i menys equiaments i zones verdes". Manuel Domínguez també ha fet referència a la marxa del primer tinent d'alcalde, Francesc Belver a qui ha considerat l'alcalde de facto en moltes ocasions. Per últim el portaveu de L'H en Comú Podem ha dit que s'obre una nova etapa en què s'ha de deixar de banda l'herència rebuda.
12.41
Núria Marín renuncia a l'alcaldia i comença un torn de paraula dels portaveus dels grups municipals de menor a major representació.
12.27
Comença el Ple extraordinari. Els 27 regidors del consistori ocupen el seu seient. Entre el públic, personalitats del món de la política, com Jordi Hereu, ministre d’Indústria i Turisme; Salvador Illa, primer secretari del PSC; Carlos Prieto; delegat del Govern espanyol; José Montilla, expresident de la Generalitat de Catalunya; Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona; Jaume Collboni, alcalde de Barcelona i David Pérez, vicepresident segon del Parlament de Catalunya.