Fa uns dies una sentencia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat més marge per poder reclamar les despeses de les hipoteques signades abans del 2019. La sentència considera que els consumidors no tenien per què saber que eren clàusules abusives, com va declarar el Tribunal Suprem el 2015, ni tampoc tenir coneixement de la jurisprudència posterior, del 2019.
L’advocada Maria Eugènia Álvarez, de AG Abogados, ha explicat a l’Entrevista de l’Informatiu que les despeses que es poden reclamar són “les de notaria, de gestoria, del registre de propietat i les de taxació”. La sentència europea, afegeix que “és molt important, perquè fins ara la data límit per poder reclamar era el 23 de gener de 2024. Però amb aquesta sentència s’afirma que el límit passa a ser quan el consumidor s’assabenta que hi ha un abús i de com ho pot reclamar”.
El més important, segons Álvarez, és tenir localitzada “l’escriptura de constitució d’hipoteca on normalment s’adjunten totes les despeses. La gran majoria de reclamacions van per la via de l’acord, a través de l’atenció al client de l’entitat bancària. Normalment, la resposta és un no. Llavors nosaltres com a clients demostrem que hem tingut bona fe i ens obre la porta a la via judicial”.
Orígens de la reclamació
La nova llei hipotecària es va aprovar al juny del 2019. Segons aquesta llei és el banc qui ha de pagar les despeses derivades de fer una hipoteca i no el client, com passava abans. Per tant, s’obria la possibilitat de reclamar a les entitats bancàries. El Tribunal Suprem va confirmar que abans de la norma, les clàusules eren abusives.
Un total de 4 casos van arribar a l’Audiència de Barcelona, que va elevar al tribunal de justícia europeu els dubtes sobre els terminis per tornar aquestes factures. I és que les entitats es van negar a retornar els diners al·legant que estava prescrit segons el termini que marca el Codi Civil català, que és de 10 anys.