El barri de Santa Eulàlia és el primer que acull la mostra “Street Viu. Els carrers cobren vida amb l’Arxiu”, una exposició organitzada per l’Arxiu Municipal amb motiu del centenari de la concessió del títol de ciutat a L’Hospitalet.
Com a continuació de la festa major del barri, l’Arxiu municipal ha muntat aquesta exposició de fotos històriques de Santa Eulàlia i Granvia Sud que es podrà veure a l’aire lliure a la plaça Pius XII, la plaça de l’institut.
L’exposició està formada per diferents plafons en els quals es reprodueixen fotografies ampliades, algunes realitzades per professionals i altres d’autoria anònima. Bona part de les imatges prové d’expedients de llicències d’obres, ja que, a partir de l’any 1955, a cada expedient de construcció o reforma d’un edifici se li adjuntava, almenys, una fotografia.
Aquest material es complementa amb altres fotografies que provenen del material aportat pels ciutadans que van participar en el concurs “Fes una foto al teu carrer”, que consistia a escollir una imatge històrica del Geoportal de l’Ajuntament, traslladar-se fins al lloc on s’havia fet la fotografia i fer-ne una altra per copsar el mateix enquadrament que en la imatge antiga. D’aquesta manera, es recollia l’abans i el després de diferents indrets de la ciutat.
Paral·lelament, cada exposició recull una interpretació artística feta a partir de fotografies històriques, a càrrec de l’alumnat de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Serra i Abella de la ciutat.
Finalment, també es podran veure unes animacions desenvolupades amb intel·ligència artificial (IA) d’imatges estàtiques, per mitjà d’un codi QR imprès als plafons. Quan es tanqui la ronda d’exposicions, es projectaran les sis animacions en un acte a l’Auditori Barradas.


Què es pot veure a l’exposició de Santa Eulàlia?
Hi ha seccions que destaquen l’època en què tant a L’Hospitalet com en particular a Santa Eulàlia i Granvia Sud hi havia camps de conreu, l’aparició de les primeres fàbriques i, ja en una època més contemporània, quan la ciutadania va sortir al carrer a manifestar-se per reclamar serveis, com escoles, i quan la Gran Via no estava soterrada i era una gran barrera.
Un dels plafons més visitats és el de La Bomba, el barri de barraques que va durar fins a finals dels 70.
El plantejament de l’exposició, que s’emmarca en la celebració del centenari de la concessió a L’Hospitalet del títol de ciutat, és reforçar el sentiment de pertinença, ja sigui per nostàlgia o per descoberta.
L’exposició té vocació interactiva i convida a visitar al web de l’Ajuntament el geoportal de l’Arxiu, on hi ha disponibles més de 5.000 fotos antigues digitalitzades de tots els barris de la ciutat.
El calendari de les exposicions
- Districte III (Santa Eulàlia i Granvia Sud)
Del 10 de juny al 31 de juliol, a la plaça de Pius XII
- Districte V (Pubilla Cases i Can Serra)
Del 12 de juny al 31 de juliol, a la plaça de la Carpa
- Districte II (Collblanc i la Torrassa)
Del 13 de juny al 31 de juliol, davant del Mercat de Collblanc
- Districte I (el Centre, Sant Josep i Sanfeliu)
Del 17 de juny al 31 de juliol, a la plaça de l’Ajuntament
- Districte IV (les Planes i la Florida)
Del 26 de juny al 31 de juliol, a l’avinguda de la Primavera
- Districte VI (Bellvitge i el Gornal)
Del 8 de setembre al 31 d’octubre, a la plaça de la Cultura