L’AMB ha presentat el pla d’expansió del servei Electrolineres AMB que ha d’ampliar la xarxa arreu dels municipis metropolitans i dotar de més punts de recàrrega pública per a vehicles elèctrics de la metròpolis de Barcelona.

Amb aquesta estratègia, com ja es va anunciar el passat mes d’octubre, lAMB crearà, l’any vinent, una de les xarxes metropolitanes públiques de recàrrega ràpida més extenses del sud d’Europa. 

L’AMB també recorda que, a partir de l’1 de gener del 2024, un cop finalitzat el període de promoció gratuït i seguint el model de tarifació de Barcelona ciutat i l’estratègia de la resta d’Europa de sostenibilitat econòmica i transició energètica, el servei AMB Electrolineres, que fins ara havia estat gratuït, passarà a ser de pagament

Amb aquesta nova estratègia, l’AMB passarà de les 10 electrolineres actuals a una àmplia xarxa de 102 electrolineres, que permetran donar servei i carregar simultàniament 367 vehicles elèctrics. D’aquestes 102, n’hi haurà 63 de recàrrega ràpida, 11 de recàrrega semiràpida i 28 de solars (fotolineres).

102 noves electrolineres

Per executar aquesta ampliació de la xarxa i arribar a disposar de 102 electrolineres públiques a la metròpolis de Barcelona, l’AMB instal·larà, d’una banda, 45 noves electrolineres de recàrrega ràpida i semiràpida, finançades amb fons FEDER. Es distribuiran de la manera següent: 3 electrolineres disposaran de punts de recàrrega ultraràpids i semiràpids, hi haurà 31 electrolineres amb punts ràpids i semiràpids i 11 electrolineres tindran punts de recàrrega semiràpids. 

L’Hospitalet disposa actualment de tres electrolineres, dues situades al Districte Econòmic (avinguda de Joan Carles I, cantonada amb Botànica; i carrer de Salvador Espriu); i una tercera a la rambla de la Marina, cantonada amb la carretera del Mig. A més la ciutat també disposa d’una fotolinera situada a l’avinguda del Carrilet, a l’alçada de la plaça Mare de Déu de Montserrat

En finalitzar l’expansió, la pràctica totalitat de municipis de la metròpolis de Barcelona comptarà amb electrolineres. En funció de la població i extensió del terme municipal, cada municipi podrà tenir entre 1 i 8 electrolineres públiques metropolitanes. 

L’AMB va iniciar l’establiment de la seva xarxa d’electrolineres l’any 2015. Actualment, a banda d’aquesta nova electrolinera, la infraestructura disposa de 10 punts de recàrrega ràpida que distribueixen més de 175.000 kWh cada mes, amb 9.200 recàrregues mensuals, segons dades de l’octubre del 2023. Diàriament, de mitjana, en cada punt es fan entre 25 i 30 recàrregues. Aquests punts estan ubicats als municipis de Badalona, Barberà del Vallès, Cornellà de Llobregat, Gavà, L’Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Sant Joan Despí.