Octubre és el mes de la salut mental a L’Hospitalet amb l’objectiu de trencar estigmes que encara perduren a la societat. En el marc d’aquesta commemoració, Oscar Pino, coordinador del Centre de Salut Mental d’Adults Benito Menni a L’Hospitalet, ha estat convidat a l’espai de l’entrevista de l’Informatiu.
Després de la pandèmia, va haver-hi un repunt de casos de problemes de salut mental, la qual cosa ha fet que ens conscienciem més sobre la importància de tenir una bona salut mental. No obstant això, Oscar Pino remarca que “encara ens queda molt camí per recórrer en aquesta línia”.
De fet, des de la pandèmia s’han disparat un 40% els casos de depressió consultats al Servei d’Emergències Mèdiques i un 25%, els d’ansietat. Les consultes al 061 s’han incrementat, sobretot entre joves, a causa d’una pitjor salut mental tot i que existeix una major conscienciació. “A tot el món occidental, tots els estudis ens estan dient que la nostra salut mental i el benestar emocional ha empitjorat força”. Segons dades, 1 de cada 4 persones té o tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida.
Joves, grans i personal sanitari, els més afectats
Hi ha tres col·lectius que estan patint més problemes de salut mental. El coordinador del Centre de Salut Mental d’Adults Benito Menni, ha explicat que “el primer d’ells és la gent jove, han augmentat els casos de manera exponencial, després també la gent gran, sobretot la que està en una condició de solitud, i el tercer el personal sanitari“.
Quan hem d’acudir a un especialista?
“Hem de tenir en compte la funcionalitat, quan nosaltres deixem de complir amb les nostres obligacions i no podem atendre el que és el nostre dia a dia, aquest és un moment clau per demanar ajuda” remarca Oscar Pino. No obstant això, “tota la gent que tingui sospites i dubtes sobre la seva salut o alguna personal del seu cercle pot demanar hora i consultar-lo amb un professional”.
Taula d’addiccions a L’H
Un dels esdeveniments del mes de la salut mental va ser la taula rodona sobre les addicions en joves i adolescents que va acollir l’Auditori Barradas. Allà hi va participar Oscar Pino, i una de les qüestions que es va tractar va ser que durant la pandèmia va baixar el consum de tabac i alcohol però, en canvi, havia crescut el consum de substàncies il·legals com la cocaïna o l’èxtasi.
Respecte al menor consum de tabac i alcohol, el psicòleg explica que té a veure amb el fet que són substàncies socialitzadores, i com que la socialització entre joves, ha disminuït, l’ús recreatiu d’aquests elements ha baixat també. Pel que fa a les drogues il·legals, “ha baixat la percepció del risc, hi ha molts moviments que fan que no són drogues dures i que no són drogues que puguin tenir unes conseqüències, llavors hi ha una banalització del consum”.
No només hi ha trastorns per addicció relacionats amb les drogues, també existeix els problemes amb les pantalles “que han vingut per quedar-se”.