Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, l’Hospital de Bellvitge ha organitzat el col·loqui “Les malalties mentals en clau de dona”, una trobada on diverses pacients han compartit la seva experiència amb trastorns com el TOC, les addiccions o els trastorns de la conducta alimentària.

La Martina Aguado, té 20 anys, pateix bulímia nerviosa des dels 13. Li van diagnosticar aquest trastorn fa dos anys. Segons la Martina, encara hi ha molts estigmes respecte a la salut mental i és important donar a conèixer malalties com la seva.

La Martina ha destacat que “encara que s’ha avançat molt, les dones continuen patint la pressió estètica i viuen permanentment insatisfetes amb el seu cos”.

La Núria Galobardas, per complicacions que va passar a la seva vida, va començar a jugar. Una addicció que quasi li costa la vida amb tres intents de suïcidi. Segons la Núria, “les dones addictes al joc no només es veuen afectades per la dependència al joc, sinó també s’han d’enfrontar a un estigma social més intens”.

L’Ana Tuneu ha explicat la seva experiència amb el TOC i ha assegurat que “tot i que s’està avançant poc a poc encara hi ha molt d’estigma en l’àmbit laboral i en les relacions personals. És més dificultós tot. I el fet de ser dona, en segons quines situacions, afegeix una vulnerabilitat més”.

Les dones amb problemes de salut mental busquen ajut més tard

Les dones són molt més patidores de trastorns de salut mental que els homes per una sèrie de factors. Alguns biològics i altres socioculturals. I tot i aquesta prevalença més alta, moltes vegades la pressa de decisions i el disseny de tractaments està fet des de la perspectiva més masculina sense tenir en compte aquests altres condicionants de les dones.

Segons la Dra. María del Pino, cap de Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge,“ les dones triguem molt més, en general, en demanar ajuda en les patologies. No només en les mentals, sinó també en les somàtiques. Perquè les dones estem cuidant, estem fent altres coses i els nostres problemes personals passen al final de la fila. Primer hi ha els fills, la feina, la casa, la parella, els pares i al darrere de tot, la nostra salut”.  

Entre els factors que poden explicar que les dones pateixin més problemes de salut mental hi ha estereotips de gènere, feines més precàries i més càrrega de les cures.