El Departament de Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) a les dones que tinguin entre 30 i 65 anys amb l’objectiu de reduir la incidència de càncer de coll uterí entre un 60 i un 70%.

Aquesta prova permet avançar-se a un possible càncer confirmant la infecció del virus, en lloc de veure la presència de lesions que poden desenvolupar la malaltia, que és el que fins ara es detectava amb la citologia que es feia a les dones cada tres anys.

La primera fase del programa consisteix en un cribratge oportunista aprofitant una consulta mèdica ordinària a un centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva. Aquesta primera fase s’ha començat a implementar a la Regió Sanitària Barcelona Ciutat i a la de Lleida, i durant aquest 2024 s’ampliarà progressivament a la resta de Catalunya

A partir de 2025, es passarà a un cribratge poblacional, és a dir, les dones seran convocades des del sistema de Salut amb un SMS per recollir un dispositiu d’automostra a la farmàcia. El cribratge poblacional es va iniciar a principis de 2024 mitjançant una prova pilot a l’ASSIR El Prat de Llobregat en col·laboració amb les farmàcies d’aquest municipi. Al maig es preveu estendre aquest pilot a l’àrea de referència de l’ASSIR Baix Llobregat – Litoral.

Així, es pretén que com a mínim el 70% de les dones estiguin cribrades amb una prova d’alt rendiment i que el 90% dels casos de càncer i de lesions precanceroses estiguin tractats adequadament.

A més, Catalunya té inclosa la vacuna contra el VPH al calendari de vacunacions sistemàtiques i s’administra tant a nens com a nenes a 6è de primària.

El VPH és la infecció de transmissió sexual més freqüent, tant en homes con en dones. La infecció pel VPH és la causa necessària per al desenvolupament del càncer de coll uterí, tot i que en 9 de cada 10 casos d’infecció no tindrà cap conseqüència, ja que s’eliminarà per si sola i no provocarà cap lesió.