El Departament de Salut alerta a les persones d’entre 44 i 58 anys perquè es vacunin contra el xarampió a causa de l’augment de casos. El portaveu de l’Associació Espanyola de Vacunologia, Ferran Moraga-Llop, ha explicat a l’Entrevista de l’Informatiu, que aquesta franja d’edat és especialment vulnerable perquè ni ha estat immunitzada de forma natural ni ha rebut la protecció suficient amb vacunes.

“Abans de 1966 la circulació del virus salvatge era molt important i assumim que pràcticament totes les persones han emmalaltit durant aquest període”, explica Moraga-Llop. D’altra banda, les nascudes després de 1981 “de manera sistemàtica, reglada i universal s’han pogut vacunar contra el xarampió”. Enmig d’aquests dos grups de població queda el sector de risc.

El motiu principal del nombre disparat de casos de xarampió, segons Moraga-Llop, ha estat “la davallada de les cobertures vacunals”. En el cas de Catalunya, el 91,6% dels infants tenen les dues vacunes contra el virus, mentre que el recomanable perquè la població estigués protegida seria d’un 95%, explica l’especialista.

La tos ferina, molt perillosa per als infants


Una altra protagonista de l’alerta epidemiològica ha estat la tos ferina, tot i que Moraga-Llop assegura que els motius de l’elevat nombre d’afectats és diferent: “La vacuna no és tan efectiva i al cap del temps es perd l’immunitzat”, matisa l’expert. A més, adverteix del perill d’aquest virus per les embarassades i remarca que cal protegir a mares i nens durant els primers mesos de vida, ja que “pot produir fins i tot la mort” de l’infant.