El passat 17 de juny, durant les obres que es realitzaven per cobrir provisionalment i com a protecció els forns històrics de Cosme Toda, una part de l’encofrat va cedir i un bloc de ciment va caure a l’interior d’uns dels forns.

L’Ajuntament ja ha actuat per eliminar aquestes restes. Segons ha informat el Consistori, un arqueòleg va inspeccionar els forns històrics després de l’accident i en l’informe que va redactar va deixar palès que la neteja que es va fer és la correcta i que les restes no han patit cap dany irreversible. El ciment es va retirar de seguida.

“Els treballadors de l’obra van veure que hi havia un problema i ràpidament ho van recollir” explica l’assessor de projectes i programes de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de L’Hospitalet, Josep Maria Solias. “El poc que va quedar ja es va treure amb la direcció de l’arqueòleg i ara ja es pot dir que està superat” detalla Solias que recorda que aquestes obres tenen el permís de la Generalitat i les supervisa un arqueòleg.

Aquests forns històrics es van descobrir el 2019 quan es feien els treballs d’urbanització de l’illa de Cosme Toda, amb la previsió de construir vuit-cents habitatges. Daten de finals del segle XIX i principis del XX.

PERSEU critica les actuacions

A l’entitat PERSEU, en defensa del Patrimoni Històric de L’Hospitalet, els va arribar la imatge de l’accident i van voler denunciar les obres de cobertura provisional dels forns que qualifiquen de matussera.

“Ja no només pel patrimoni de la ciutat, sinó pels treballadors de l’obra” relata Ireneu Castillo, president de l’entitat PERSEU. “Era una cosa matussera i poc pensada” descriu Castillo, “i vam veure que havíem de denunciar aquesta situació”.

Cinc anys després de que es descobrissin els forns, gran part dels edificis de Cosme Toda ja s’han enlairat, però segons critica l’associació PERSEU, el tractament museístic d’aquestes troballes no s’ha dut a terme tal com es va anunciar quan es van protegir com a Bé Cultural d’Interès Local.

“El que nosaltres estem patint és que aquesta obra (la del cobriment temporal dels forns) signifiqui un retard “sine die” del tractament museístic” explica Ireneu Castillo que també destaca la manca d’informació de l’Ajuntament.

Sobre aquest futur tractament museïstic del forns històrics, Josep Maria Solias explica que “en principi, es farà un edifici que farà visible els continguts dels forns i amb panells informatius”, però diu que encara no hi ha data prevista per aquesta actuació.

A l’espera d’aquesta museïtzació dels forns i altres restes industrials de Cosme Toda, el cobriment provisional d’aquesta zona es tornarà a fer les setmanes vinents per protegir de les inclemències del temps els únics forns de la indústria ceramista que es conserven a L’Hospitalet. L’any passat es va celebrar el centenari de la fàbrica de Cosme Toda.