Un 15 de febrer com avui de fa 7 anys ens deixava Jaume Botey, activista lligat al barri de Can Serra a més de professor, educador, polític, teòleg i divulgador pacifista. En commemoració de la seva figura i per la plena vigència de les seves reivindicacions, l’Associació Llegat Jaume Botey ha celebrat aquest matí la quarta edició de la seva trobada anual a la Casa de la Reconciliació.



En aquest espai, que ell mateix va fundar i des d’on va impulsar les escoles d’adults com a responsable de la parròquia del barri, s’han escoltat diferents veus que toquen de primera mà amb realitats d’injustícia i desigualtat social. Les seves resistències són la inspiració per a un futur millor, amb esperança.
El testimoni central de la jornada ha estat el de la Virginia Laparra, exfiscal de Guatemala, que va ser empresonada durant dos anys després d’acusar un jutge per presumptes delictes de corrupció i que ara viu a L’Hospitalet. En acabar el seu esgarrifós, a la vegada que inspirador, testimoni, els més de cent assistents han volgut agrair la seva valentia amb aplaudiments i paraules de suport.



Seguidament, s’ha constituït una taula rodona per tractar els problemes d’accés a l’habitatge per part de les persones migrades. Alguns dels implicats en aquestes lluites han compartit les dificultats amb què es troben aquestes persones vulnerables que, en alguns casos, han de viure al carrer o a naus abandonades, com va succeir amb el desallotjament d’una antiga fàbrica de Badalona, l’any 2022.

Les iniciatives de l’entitat
A banda de les trobades anuals, l’entitat gestiona un ventall divers de projectes relacionats amb diferents causes socials. Entre aquestes destaquen un programa per portar l’electricitat a comunitats de Guatemala i un projecte d’atenció a dones en situació vulnerable a L’Hospitalet.
A més, aquest any també tenen a l’horitzó la instauració d’un premi per a estudiants de segon de batxillerat a l’institut Jaume Botey, al barri de Santa Eulàlia, que promocioni els valors de l’homenatjat. Aquest premi es materialitzarà com a un reconeixement als estudiants per accions solidàries que fomentin la igualtat i la pau.

Jaume Botey i Vallès
La figura de Jaume Botey, homenatjada públicament precisament amb el nom de l’institut abans mencionat al carrer Ferrer i Guàrdia, ha tingut un profund impacte social dins i fora de la nostra ciutat. Part del seu recorregut institucional el va exercir convertint-se en el primer regidor d’educació a l’Ajuntament amb el PSUC (1979-1983), així com a fundador dels partits polítics d’Iniciativa per Catalunya i d’Esquerra Unida.
Dins de la seva faceta d’educador vocacional, va exercir de professor a l’institut Torres i Bages, i posteriorment, a la Universitat Autònoma de Barcelona. Així mateix, va ser també fundador del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, entitat de la qual era membre de la junta directiva.