Els dies 14 i 15 d’abril es reparteixen un total de 84.000 mascaretes als principals nodes de transport públic de L’H per a les persones que hagin de desplaçar-se a treballar. El repartiment es fa de 06.30 a 12h a 8 estacions de metro i a les dues estacions de Renfe de la ciutat.

Per tal de prevenir contagis per coronavirus, els dies 14 i 15 d’abril es reparteixen a L’Hospitalet 84.000 mascaretes entre les persones que hagin d’agafar el transport públic per tornar a treballar.

Aquest material, enviat pel Govern central i distribuït per la Generalitat, es reparteix a 8 estacions de Metro de la ciutat –Pubilla Cases, Collblanc, la Torrassa, rambla de Just Oliveras, avinguda del Carrilet, Bellvitge, Santa Eulàlia i Europa-Firai a les dues estacions de Renfe de la ciutat –L’Hospitalet i Bellvitge-Gornal.

La distribució la fan treballadors municipals, Voluntaris de L’Hospitalet i voluntaris de Creu Roja.

Tot i l’ús de mascaretes, les autoritats recomanen mantenir una mobilitat tan baixa com sigui possible. Per tant, demana que els serveis de transport només es facin servir per als desplaçaments imprescindibles, i es desaconsella per a les persones que pertanyen a grups de risc. També es recomana portar guants i respectar la distància de seguretat entre persones. Si és possible, desplaçar-se caminant, en bicicleta o vehicle privat.

TMB ha informat que aquest primer dia feiner després de l’aixecament de les restriccions màximes de l’estat d’alarma s’està desenvolupant amb normalitat i una baixa afluència de passatge, semblant al de la setmana del 23 al 29 de març. Fins a les 8 del matí s’ha registrat al metro un 81% menys de validacions que el dimarts posterior a la Setmana Santa del 2019, un 6% per sota del que es va comptabilitzar el dia 24 de març en la mateixa franja, quan hi havia el mateix nivell de restricció de l’activitat no essencial.

La xarxa de metro ha posat en circulació el 60% dels trens, amb pics de fins al 75% en les franges i línies de més demanda.

Recomanacions a les empreses

D’altra banda, el Consell de Relacions Laborals de Catalunya –format per la Generalitat, la patronal i els principals sindicats- ha elaborat un document de recomanacions per als treballadors:

– Cal que les empreses valorin quina és la presència mínima indispensable per a l’activitat normal de l’empresa. Es recomanen mesures de flexibilitat, teletreball, i altres mecanismes que moderin la presència física quan sigui possible.

– Les empreses han de revisar els Protocols de Seguretat i Salut Laboral, que han de ser consensuats amb els representants dels treballadors.

– Les empreses han de poder garantir el distanciament social i, quan no sigui possible, han de garantir les mesures de prevenció adequades, sempre d’acord amb el que indiquin els serveis de prevenció i els comitès de seguretat i salut laboral. Només seran obligatoris els equips de protecció individuals quan així estigui prescrit.

– Es recomana flexibilitzar els sistemes d’entrada i sortida per evitar aglomeracions.

– Es recomanen les mascaretes quirúrgiques i higièniques.

– Es recomana extremar les precaucions en els espais comuns: neteja diària o a la fi de torns, ventilació, ús d’escales en comptes d’ascensors, garantir distàncies mínimes d’1,5 metres a passadissos i altres zones col·lectives.

Els serveis de prevenció de riscos laborals han de col·laborar en la valoració dels símptomes i la temperatura dels treballadors pels mitjans que considerin adients, quan sigui possible, abans de l’entrada al lloc de treball.

El Ministeri de Sanitat també ha elaborat una guia per a la tornada a la feina.