L’institut escola Puig i Gairalt és un dels que s’ha apuntat al projecte Remix The School. Es tracta d’una iniciativa que vol crear una plataforma per proporcionar experiències maker, STEAM i d’aprenentatge actiu en els centres educatius al voltant del reciclatge i l’economia circular. D’aquesta manera, les escoles i els instituts incorporen noves metodologies per donar solucions imaginatives basades en el disseny, la cocreació i les tecnologies digitals.
El professorat de les matèries científiques i tecnològiques va rebre formació al FAB LAB de Barcelona per transmetre després als alumnes un aprenentatge molt més actiu i vivencial. A l’Institut Escola Puig i Gairalt, s’ha proposat als alumnes aprofitar residus orgànics per produir peces d’art. Com estan estudiant la cultura romana, a primer de l’ESO, i l’art gòtic, a segon d’ESO s’han proposat elaborar elements artístics similars als d’aquestes cultures però a partir dels materials orgànics reciclats. Així han construït mosaics a l’estil de les antigues domus romanes i vitrals a l’estil de les esglésies gòtiques.
Per fer-ho possible, primer, es recullen restes de material orgànic de forma massiva, comptant amb la col·laboració de les famílies i els comerços del barri. Pells de taronja, càscara d’ous i marro de cafè, per exemple. Després es fa el disseny en un programa informàtic i es posa fil a l’agulla. El professor de física i química els ensenya la fórmula per aconseguir un nou material, semblant al plàstic, barrejant glicerina, gelatina, alcohol i vinagre, entre altres productes, amb els residus orgànics triturats. I a partir d’aquí creen tessel·les per als mossaics o una mena de plàstic orgànic de colors per als vitralls.
El professor de Ciències Socials, Xavi Seva, explica que gràcies a projectes com a aquest “es treballen les matèries d’una manera transversal. Les matemàtiques són importants per als treballs de geometria i les ciències socials per conèixer en quin moment històric es feien servir els mosaics o els vitralls”.
La directora de l’Institut-Escola Puig i Gairalt, Clara Ferro, està molt satisfeta de participar-hi en el Remix The School: “es promou la sostenibilitat entre la comunitat educativa perquè tots han participat en la recollida de material i els alumnes s’impliquen, descobreixen eines tecnològiques i desenvolupen la creativitat”.
En el projecte participen també l‘Institut Pare Enric d’Ossó, de Bellvitge, i la Unitat d’Escolarització Compartida de La Florida. Són tres dels 10 centres de l’àrea metropolitana que participen en el projecte.