L’alcaldessa Núria Marín es mostra preocupada però tranquil•la per afrontar la crisi econòmica ja que L’H compta amb un matalàs que li permet acomplir els seus plans. Compromisos imminents per aquest curs: planejar la recuperació de l’àrea de Cal Trabal i el Servei d’Informadors de Comunitats.L’H continuaran prioritzant les polítiques socials i la transformació urbanística de la ciutat, tot i la crisi que assetja l’economia global. L’alcaldessa, Núria Marín, en el decurs del tradicional contacte amb la premsa que marca l’inici de curs, ha deixat clar que l’Ajuntament gaudeix d’una bona salut financera, fet que permet afrontar l’actual situació econòmica amb preocupació però amb tranquil•litat. “L’any 2007 –ha dit- vam tenir un superàvit de 27 milions d’euros que ens fa tenir un matalàs per fer front a la crisi en bones condicions i per tirar endavant els nostres compromisos recollits en el PAM. Per tant, més que els números de l’Ajuntament hem preocupa els efectes de la crisi damunt la ciutadania. Que hi hagi ciutadans que no puguin arribar a final de mes”.

Tot i aquesta bona salut financera, l’Ajuntament, ha avançat Marín, està treballant en un pressupost per al 2009 seguint criteris d’austeritat i de contenció de la despesa, “però prioritzant les partides de polítiques socials i d’educació i mantenint la inversió per continuar amb la transformació de la ciutat”.

En aquest sentit, l’alcaldessa ha reclamat a l’administració autonòmica i de l’Estat que que s’avanci en un model de finançament local que garanteixi als municipis els recursos per poder tirar endavant les polítiques de proximitat que demanda la ciutadania.

Segons l’alcaldessa, el compromís més ambiciós dels pròxims anys serà la reordenació del segon tram de la Granvia fins el riu Llobregat i l’àmplia extensió de terreny que envolta aquesta àrea. En suma, són 117 hectàrees, que “representen el 14% de la superfície de L’Hospitalet”, ha dit.

Les principals actuacions que definiran aquesta transformació són el parc científic i empresarial BipoL’H; la millora urbana i de la connectivitat dels barris dels sud a partir del soterrament de la Granvia i del soterrament de les línies de Renfe, i la recuperació de l’àrea de Cal Trabal, a la Marina.

Segons ha avançat Marín, totes les actuacions portaran ritmes paral•lels però amb dinàmiques pròpies. Pel moment, el consorci d’administracions que ha d’encarregar-se del BipoL’H ja s’ha constituït i a l’octubre es farà una presentació pública del projecte. Pel que fa al soterrament de les vies –condició prèvia per iniciar el soterrament de la Granvia-, el Ministeri de Foment té pràcticament enllestit el projecte i a mitjans del 2009 podríen començar les obres. I quant a Cal Trabal, l’Ajuntament té previst aprovar el planejament urbanístic aquesta tardor.

Reordenació urbanística del área de Cal Trabal
L’àmbit de la reordenació de Cal Trabal són 435.710 m2 situats entre la Ronda, el polígon de la Carretera del Mig, el Complex Esportiu de la Feixa Llarga, i l’Hospitalet de Bellvitge. Uns 268.000 m2 es reservarán per ampliar el sòl industrial i terciari de la ciutat, perllongant la trama d’activitats econòmiques de la carretera del Mig. Segons l’alcaldessa, “algunes empreses afectades pel Pla de Recuperació d’Àrees Industrials de la Ciutat, també es reubicarán en aquesta zona, que donarà un important impuls al Districte Econòmic”.

Altres 20ha seran la superficie del parc de la Marina, el parc urbà més extens de L’Hospitalet. Aquest nou corredor paisatgístic comporta la recuperació de la ribera del riu Llobregat com espai per l’ús ciutadà, i la rehabilitació de les masies de Ca l’Esquerrer i Cal Trabal, edificis catalogats que aculliran equipaments i serveis.

Polítiques socials: nou Servei d’Informadors de Comunitats
L’altra prioritat municipal per aquest curs serà el desenvolupament dels programes i serveis socials previstos en el PAM. El més novedós que ha començar a funcionar aquest mes de setembre de manera pilot i que estarà operatiu a l’octubre és el Servei d’Informadors de Comunitats.

Segons Núria Marín, un equip de 10 persones recorreran totes les comunitats de veïns de la ciutat, a raó de dues visites anuals per veïnat, amb l’objectiu “de facilitar-los informació sobre els recursos que l’Ajuntament posa a l’abast dels ciutadans i de detectar possibles problemes de convivència per derivar-los als serveis específics i solventar-los”.

Aquests informadors donaran explicacions, sobre els serveis de pintada de grafittis, de recollida de mobles vells, de teleassistència i sobre els ajuts per a la instal•lació d’ascensors, per exemple. De la mateixa manera, serà un servei que permeti afavorir la cohesió social, gràcies a que es podran detectar i buscar solucions per a problemes de convivència. Aquest equip d’informadors complementarà la tasca dels Dinamitzadors de Comunitats que assessoren els veïns sobre com regular les normes de convivència i l’ús dels espais comuns dintre d’una escala.

Canal-h.net. 26/09/2008