Ja fa temps que un grup de veïnes de Collblanc- La Torrassa es reuneixen cada dimarts al Punt Òmnia per refer la història del seu barri a través dels seus records personals. Cadascuna aporta fotografies de com era el carrer on vivien, les places on jugaven quan eren petites o els oficis dels seus pares i ràpidament se n’adonen de com ha canviat tot. 

La Conchita Algarra, que va néixer a la Casa de la Torrassa, l’actual Castell de Bellvís,  ara fa 82 anys, explica que els seus pares van obrir un quiosc al menjador de casa seva: “El negoci funcionava bé perquè els treballadors i treballadores que anaven de bon matí a la Fàbrica de Can Trinxet ens compraven la premsa i el tabac, però la nostra casa era molt humil, encara que ara s’ hagi descobert que era un antic castell”.

L’Encarnació Cuadripani, que també assisteix a aquestes sessions, ha portat dues fotografies del taller de vidre bufat que tenia el seu pare: “El meu pare era mestre artesà major del vidre i era molt conegut al barri, però ara aquest ofici s’ha perdut a L’Hospitalet i en queden molt pocs”, afegeix.

Aquestes i moltes altres fotografies, que ja estan publicades al blog http://memoriadebarrilatorrassa.blogspot.com, passaran de les pantalles dels seus ordinadors a les parets de diversos equipaments de la ciutat. I és que les veïnes estan treballant per compartir els seus records en una exposició al Punt Òmnia (Ronda de la Torrassa número 105) a partir del mes de març.

La dinamitzadora d’aquest projecte, Mila Serrano, ha explicat que “la nostra feina ha estat estirar el fil de les fotografies i fer que les històries surtin de l’àmbit privat per ser compartides amb altra gent del barri”. De fet, el projecte Memòria del Barri de La Torrassa és obert i tothom pot aportar les seves fotografies per fer créixer la història.

Un altre projecte col·lectiu en què fan cada any és l‘elaboració d’un calendari amb fotografies comentades pels seus protagonistes. Tots els arxius es poden consultar al Bloc Memòria de Barri que van inaugurar ara fa 13 anys.