L’Hospital Universitari de Bellvitge ha posat en marxa el programa Receptes de Salut, on cuiners de reconegut prestigi, com ara la xef Ada Parellada, proposen idees de menús saludables. Amb aquesta iniciativa, el centre sanitari posa l’accent en la importància de l’alimentació per tenir cura també de la salut mental. 

L’acció s’emmarca dins el projecte “12 mesos X la Salut Mental” impulsat per l’Hospital de Bellvitge, la Unitat de Salut Mental l’Hospitalet-Collblanc i l’Atenció Primària amb actuacions des de gener fins a tot l’any 2024.

El projecte ha convidat a cuiners i cuineres reconeguts per preparar una recepta per als pacients de salut mental i les seves famílies.

Aquest any, la primera “recepta de salut” la signa la xef Ada Parellada, líder de la cuina del restaurant Semproniana des del 1993. Una recepta d’uns ovnis de verdures amb una salsa ben especial, de preparació senzilla i saludable, explicada pas a pas en vídeo per la pròpia xef dona el tret de sortida a la col·lecció “Receptes de salut”.

Hi continuarà amb una nova proposta culinària el xef Josep Lozano, un dels cuiners de la Fundació Alicia, qui prepararà una recepta de verdures al forn amb cigrons.

Cada recepta és gravada en vídeo per facilitar la seva difusió entre els pacients i familiars, així com també a través de xarxes socials amb l’objectiu de conscienciar sobre les malalties mentals i la importància que té l’alimentació en aquests casos.

Cóm sorgeix aquest projecte?

El projecte Receptes de salut sorgeix a partir d’unes investigacions realitzades per Gran Bretanya, Alemanya i els Països Baixos. Aquestes demostren que tenir una bona alimentació equilibrada i de qualitat, és molt important en la millora i manteniment de la salut, especialment pels malalts de la salut mental com trastorns de la conducta alimentària. Per ells tenir una dieta de qualitat és molt important per tal de poder normalitzar el seu vincle amb l’alimentació com una acció quotidiana.

D’altra banda, el programa global anual #12mesosXlaSalutMental té l’objectiu d’avançar en l’atenció de la salut mental des de diverses vessants: com la millora i creació de nous equipaments, arteràpia i musicoteràpia, promoció de l’activitat física, teràpia assistida per animals, i exposicions d’obres artístiques de pacients, entre altres.