L’Hospitalet ha acollit el Festival RBLS, una iniciativa per descobrir el món de l’espectacle des d’una mirada innovadora i transgressora. Joves i adolescents han pogut gaudir del teatre a través del Taller Crític amb l’entitat Plàudite Teatre.

RBLS és un festival d’arts escèniques que fomenta l’esperit crític i reivindicatiu dels més joves. A través del teatre, la música i el moviment, els participants han donat veu a les seves emocions, inquietuds i interessos dels joves. Enguanya arriba a la cinquena edició.

A L’Hospitalet, el festival ha aterrat al Centre Cultural de Santa Eulàlia amb un taller desenvolupant per Plàudite Teatre. “Hem fet uns exercicis d’improvisació on han sortit els temes més recurrents com la parella, els estereotips… una roda d’experiències personals que podríem extrapolar a situacions d’opressió social”, explica Diego Fornells, tallerista a Plàudite Teatre.

En aquest espai, els joves han après noves eines per transmetre la seva opinió sobre problemes actuals del món que els envolta a l’escenari. Eugènia Delgado, director de Plàudite Teatre, explica que la dinàmica consisteix a “descobrir les eines del teatre que ens poden servir per poder dir el que volem dir, després treballar al voltant de la temàtica i de què és el que volem dir i construir: Volem aconseguir una escena amb l’impacte més gran possible”.

Delgado ha afegit que l’activitat se centra en “els interessos que els joves volen que altres escoltin. Treballem al voltant de violència, residus, la fam al món… ara mateix estem treballant el discurs d’odi a través de tallers de llarg recorregut”. Tot fugint de la visió adulta i deixant que els participants s’expressin a través de la seva realitat, la creativitat i la passió pel teatre. 

“Aquest taller té la voluntat que els participants entenguin el teatre com a eina transformadora i com un espai on poder assajar la vida i reflexionar sobre aquestes opressions i violències que ens travessen a la nostra quotidianitat i com a través del teatre poder fer aquest desplaçament per solucionar-les o buscar alternatives”, en paraules de la tallerista de Plàudite Teatre Mònica Barrio.
 
Aquest any, el festival ha comptat amb la participació de diferents municipis de l’àrea metropolitana. Així, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet han acollit esdeveniments per afavorir la trobada entre professionals del món de les arts escèniques i joves.