Can Buxeres sorgeix com un recés de tranquil·litat i d’interrupció del continu edificatori de L’Hospitalet. Un oasi enmig del ciment, idoni per perdre’s una tarda d’estiu i gaudir d’un dels parcs més bells de la ciutat i del seu emblemàtic palauet.

El parc municipal es troba entre l’avinguda de Josep Tarradellas, la carretera d’Esplugues i el camí de la Fonteta. Al seu interior, arbres de 48 espècies diferents conformen un entorn natural on predominen el plàtan d’ombra, el xiprer i el pi pinyoner. I des de les seves branques, el refilet dels pardals, garses i merles.

L’espai obert a la ciutadania que és avui dia Can Buxeres no va ser declarat parc públic fins el 1972 però la primera menció que es té de l’antiga casa pairal i la finca agrícola data de 1770, dos segles enrere.

De Ca n’Alemany a parc públic

Els orígens del conjunt de Can Buxeres es perden en el temps. El primer registre de què es té constància parla de Casa Alta o Ca n’Alemany, propietat del comte Antoni Alemany i Berozi, però se sospita que l’edificació és anterior.

Des de llavors, la construcció ha sofert reformes i ampliacions a mans dels diversos propietaris al llarg dels anys.

Casa Alta o Ca n’Alemany, més tard coneguda com Can Buxeres. Arxiu Municipal de L’H. Autor desconegut/da

El 1875 Josefina Casanovas va fer construir una torre neomudéjar de maó vist, que es va emprar com a molí d’aigua i que encara es conserva. Al costat, s’aprecia el palauet, d’aire neoclàssic i senyorial. Va ser el següent propietari, Lluís Buxeres i Abad, qui va encarregar la transformació de l’antiga masia a l’arquitecte Antoni Serrallach Fernández-Periñan. Posteriorment, s’afegiran la casa dels masovers, dues ampliacions laterals i una cotxera.

El conjunt va passar a ser propietat municipal al 1968 que el va convertir en el parc públic que és avui dia.

Punts d’interès

Amb una superfície de més de 68.000 metres quadrats, Can Buxeres alberga elements d’alt valor patrimonial dignes de visita.

El templet

D’estil modernista i planta circular, està cobert per una cúpula de ceràmica vidriada i sostinguda per sis columnes. Les columnes són de formigó, amb petits capitells, i estan decorades amb mosaic blanc a la part superior i amb mosaic fosc a la part inferior.

El palauet

Aquest edifici neoclàssic consta de tres plantes i s’estructura a l’entorn d’un pati central. A la planta noble, a la façana principal, s’aprecia una balconada semicircular que descansa sobre dos parells de columnes d’ordre jònic i dues pilastres dòriques, construint una mena de porxo rematat per una balustrada. Actualment el palauet està catalogat dins el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament.

La família

Obra d’Hèctor Cesena, l’escultura representa un home que agafa per l’espatlla a una dona que porta un nen en bolquers als braços. Té una alçada de dos metres d’alçada en marbre blanc amb peanya.

Noia amb colom

Una noia nua en posició ajupida sosté un colom a les mans. Amb una alçada d’un metre, l’obra s’atribueix a Rafael Solanic.

Horts socials

Les remodelacions del 2004 al parc de Can Buxeres van donar lloc a horts urbans que es cedeixen de manera gratuïta a persones en risc d’exclusió social. Actualment, un total de 135 persones treballen les 72 parcel·les d’aquesta iniciativa conjunta de la Creu Roja, la plataforma Espai de Ciutadania i l’Ajuntament de L’Hospitalet. Els horts promouen l’autoconsum i alhora generen beneficis terapèutics, socials, educatius i ambientals.