La inseguretat i la baixa autoestima són les principals preocupacions dels adolescents a l’hora de mantenir relacions sexuals. Durant l’adolescència la pressió estètica és especialment rellevant a causa de l’impacte de les xarxes socials i la comparació constant entre iguals. Aquesta pressió afecta de manera més desmesurada a les dones.

Marta Ripoll, tècnica de salut del JIS, Joves per la Igualtat i la Solidaritat, ha explicat que “entre les noies sí que es nota que aquesta inseguretat està molt marcada pels ideals de bellesa per aquesta pressió social que hi ha pel tema del cos que malauradament amb els nois també cada cop és més present. Més enllà de saber què és una relació sexual o preguntes d’aquestes, els dubtes són més del tipus: agradaré o no agradaré? El que faré li agradarà a l’altra persona o ho sabré fer?”.

Des del JIS, treballen per aprendre i dialogar sobre una sexualitat positiva entre els joves. Amb l’objectiu de trencar estigmes, instaurar hàbits saludables i reduir conductes de risc entre el jovent.

La pornografia, a la qual accedeixen cada cop més joves, marca en molts d’ells la manera de viure la sexualitat i no distingeixen entre ficció i realitat.

Marta Ripoll ha assegurat que “jo entenc que la solució implica regular aquest accés però també acompanyar els joves. Al final, tu els dones un mòbil i si no els expliques el que estan veient ells tenen idees confuses i realment es munten la seva pel·lícula literalment”.

Des del JIS consideren que l’educació sexual a les escoles s’hauria d’abordar des de la primera infància i sobretot conscienciant molt a les famílies. Perquè no tota la responsabilitat ha de recaure en l’escola les famílies han d’acompanyar en tot aquest procés d’aprenentatge.